Hoti: Dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznanjem

Kosovski premijer je danas rekao da Kosovo ima obavezu da normalizuje odnose sa zemljama u regionu, uključujući i Srbiju

3389 pregleda 11 komentar(a)
Hoti, Foto: AP Photo
Hoti, Foto: AP Photo

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je poslanicima Skupštine Kosova da dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznavanjem, da se ne radi o tehničkom dijalogu, već dijalog za konačni sporazum i za potpunu normalizaciju odnosa dve zemlje.

Kosovski premijer je danas na zahtjev Demokratske partije Kosova (DPK), na interpelaciji o nastavku političkog dijaloga između Kosova i Srbije, sa posebnim naglaskom na sporazum između dvije zemlje koji je postignut u Vašingtonu rekao da Kosovo ima obavezu da normalizuje odnose sa zemljama u regionu, uključujući i državu Srbiju.

"O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i nije pokrenut kao pitanje prije mene, ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Asocijacija sa izvršnim ovlaščenjima. Za ova dva principa dijaloga, imamo punu podršku naših međunarodnih partnera", kazao je Hoti.

Rekao je da je treći princip da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova.

"Tema Asocijacije (opština sa srpskom većinom) i finansijskih obaveza otvorena je 7. septembra. Stav vlade je da se tema o ZSO ne otvara u dijalogu, pošto je ovaj sporazum postignut 2013. godine", rekao je Hoti.

Kazao je da je u ovoj fazi dijaloga u toku izrada određenih elemenata sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

"Izrada je započela sa dvije teme koje smo nametnuli, nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji", rekao je Hoti.

Po njemu, sporazum treba da sadrži elemente koji ukidaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbjednosti UN.

Kosovski premijer je naglasio da je sporazum od 4. septembra postignut nakon aktivne uloge Sjedinjenih Država.

"Ovaj sporazum ima 16 tačaka, među njima su veliki infrastrukturni projekti. Ocenjujem da je ovo novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije", rekao je Hoti.

Dodao je da će postignutim sporazumom Kosovo postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture.

"Pristizanje gasa na Kosovo biće infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture", rekao je on.

U diskusiji, za koju je prijavljen veliki broj učesnika, poslanici nastupaju zavisno od toga pripadaju li vladajućoj koaliciji ili opoziciji.

Bonus video: