ruski šef diplomatije boraviće u srbiji, grčkoj i bih"

Komersant o posjeti Lavrova Balkanu: Pokušaj očuvanja uticaja, koristeći Srbiju i Republiku Srpsku

Komersant piše da do posjete Lavrova dolazi u vrijeme kada je Evropska unija (EU) najavila ambiciozne planove investiranja u region do 20 milijardi eura, a Evropska komisija na balkanske projekte izdvaja devet milijardi eura do 2024. godine

2986 pregleda 3 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Posjetom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Balkanu, Moskva pokušava da očuva svoj uticaj u regionu, koristeći prije svega posebne odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

Komersant piše da do posjete Lavrova dolazi u vrijeme kada je Evropska unija (EU) najavila ambiciozne planove investiranja u region do 20 milijardi eura, a Evropska komisija na balkanske projekte izdvaja devet milijardi eura do 2024. godine.

"Tako ambiciozni planovi su postali realna potvrda namjere EU da ojača svoje prisustvo u regionu poslije nekoliko godina faktičkog samoudaljavanja od balkanskih poslova", piše Komersant.

List podsjeća da će Lavrov posjetiti Grčku, BiH i Srbiju i ocjenjuje da iako je dnevni red tih posjeta različit, one ipak imaju zajedničku karakteristiku.

List navodi da upravo sa tim faktorom regionalni eksperti povezuju smisao balkanske turneje Lavrova.

"Balkan je važan geostrateški prioritet Rusije koja namjerava da iskoristi sadašnji relativni vakuum, kada se mnoge balkanske zemlje još nisu suviše približile EU", citira list komentatora hrvatskog Jutarnjeg lista Vlada Vurušića.

Vurušić je listu rekao da Rusija svoju balkansku strategiju sprovodi uglavnom kroz Srbiju, koju smatra "ključnim partnerom u regionu".

Komersant piše da Lavrov ima puno tema da razmotri tokom posjete Beogradu.

"Glavno pitanje je koliko je predsjednik Aleksandar Vučić spreman da i dalje na djelu, a ne na riječima bude strateški partner Rusije u regionu", piše list.

Dnevnik podsjeća da je početkom septembra Vučić u Vašingtonu potpisao sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom, dodajući da njegova realizacija može da ima "ozbiljne geopolitičke posljedice, slabeći zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbjeđujući priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti koji je pod kontrolom SAD".

List dodaje i da je Beograd prošle nedjelje napravio "nedvosmisleni gest prema Moskvi", kada je potvrdio da se otvara predstavništvo Ministarstva odbrane Rusije.

Preporučujemo za Vas