U BiH novi crni rekordi: 36 smrtnih slučajeva, više od 1.560 novozaraženih

Zdravstveni sistem se suočava sa sve većim pritiskom oboljelih

13384 pregleda 62 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini danas su potvrđena nova 1.586 slučaja zaraze koronavirusom i čak 36 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

To je novi dnevni rekordi od izbijanja epidemije u martu, dok se zdravstveni sistem u toj zemlji suočava sa sve većim pritiskom oboljelih.

Od utorka je testirano nešto više od 3.700 uzorka - zaraza je potvrđena kod 932 osobe iz Federacije BiH, te kod 630 iz Republike Srpske.

U Distriktu Brčko su još 24 osobe zaražene, a dvije su umrle, prenijela je agencija Hina.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, trenutna incidencija, odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, tokom sedam dana je iznad 207.

Podaci se odnose na period od 19. do 25. oktobra i dvostruko su veći u poređenju sa sedmnicom ranije.

Broj zaraženih iz dana u dan raste u gotovo svim dijelovima zemlje, ali najveći rast bilježe veći gradovi, prenosi Hina.

U Sarajevu je od utorka zabilježen 301 novi slučaj, u Banjaluci ih je bilo 189, Mostaru 176, a Bjeljini 89.

U glavnom gradu BiH u cjelosti su popunjeni kapaciteti Klinike za plućne bolesti, namijenjene isključivo oboljelima od COVID-a pa se oni sada smještaju na posebno odjeljenje Opšte bolnice.

U Kliničkom centru u Banjaluci sada se liječi 209 oboljelih od COVID-a, dok ih je u Kliničkoj bolnici u Mostaru 75.

Iz bolnice "Fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj u srijedu su potvrdili kako im zbog širenja zaraze nedostaje ljekara koji bi obavljali potrebne intervencije.

"Nalazimo se u teškoj situaciji uslovljenom pandemijom koronavirusa. Trenutno je jedan dio osoblja naše ustanove zaražen i ne možemo pružati usluge pacijentima. Pozivamo sve zainteresirane ljekare specijaliste anestezije i intenzivnog liječenja, interne medicine, infektologije i pneumoftiziologije da nam se jave", stoji u apelu bolnice.

Bonus video: