Mas: Sporazum Srbije i Kosova bi pozitivno uticao na put cijelog regiona ka EU

Mas je rekao da ne postoji alternativa sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine i ocijenio da je za takav korak potrebno snažno političko liderstvo

3820 pregleda 1 komentar(a)
Mas, Foto: Reuters
Mas, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas izjavio je danas da bi sporazum Srbije i Kosova pozitivno uticao na put cijelog Zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

Otvarajući međunarodnu onlajn konferenciju "Mladi, migracije i demografski izazov na Zapadnom Balkanu", Mas je rekao da ne postoji alternativa sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine i ocijenio da je za takav korak potrebno snažno političko liderstvo.

"Uvjeren sam da će lideri u Beogradu i Prištini to i dokazati i otvoriti vrata novoj eri. To bi znatno doprinijelo stabilnosti cijelog regiona", kazao je Mas.

On je pohvalio rad specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, u čijem je mandatu letos došlo do obnove pregovora sve strane poslije 20 mjeseci zastoja.

Mas je podsjetio na 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma i naveo da u EU nema mjesta za države koje negiraju ratne zločine.

"To važi i za BiH. U zemlji koja želi da udje u EU, nema prostora za nacionalističku propagandu, za negiranje ratnih zločina ili za veličanje ratnih zločinaca", naveo je Mas.

Na prvom panelu konferencije, na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke ili njihovi zamjenici, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ponovio je da EU ostaje posvećena Zapadnom Balkanu.

Varhelji je naveo da novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan treba da obezbijedi privredni rast, nova radna mjesta, bolje prilike za mlade i da učini region privlačnijim za investicije.

Bonus video: