Hoti pozvao BiH da ukine vize Kosovu

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Kosova, Hoti je ocijenio da je potrebno nastaviti sa angažovanjem za ukidanje viza u cilju omogućavanja slobodnog kretanja ljudi, robe i kapitala između dvije zemlje

3283 pregleda 2 komentar(a)
Hoti, Foto: Printscreen
Hoti, Foto: Printscreen

Premijer Kosova Avdulah Hoti razgovarao je telefonom sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i tom prilikom mu zahvalio za inicijativu da BiH prizna nezavisnost Kosova, piše Slobodna Evropa.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Kosova, Hoti je ocijenio da je potrebno nastaviti sa angažovanjem za ukidanje viza u cilju omogućavanja slobodnog kretanja ljudi, robe i kapitala između dvije zemlje.

Hoti je izrazio spremnost da se otvore kancelarije koje će se baviti saradnjom između dvije zemlje u oblasti obrazovanja i kulture.

Pored Srbije, Bosna i Hercegovina je jedina od zemalja u regionu koja još uvijek nije priznala nezavisnost Kosova.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a o tom pitanju je Predsedništvo Bosne i Hercegovine, zaduženo za spoljnu politiku, glasalo po prvi put sredinom septembra ove godine.

Srpski član Predsedništva, Milorad Dodik je glasao protiv priznavanja Kosova dok su druga dva člana, Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali za.

Kosovo je 2014. godine Bosni i Hercegovini recipročne mere na vizni režim, pošto BiH ne odustaje od ukidanja viza za građane Kosova.

Građani Kosova i Bosne i Hercegovine ne mogu da putuju iz jedne u drugu zemlju vez viza. Građani Kosova obično vade bh. vizu u Skoplju, a građani BiH mogu izvaditi kosovsku vizu u Zagrebu.

Bonus video: