Crni rekord u BiH - 54 umrlih, više od 1.800 zaraženih

Iz medicinskih ustanova u Sarajevu stižu sve ozbiljnija upozorenja, ne samo o nedostatku ljekara nego i drugog osoblja potrebnog za funkcioniranje sistema

15956 pregleda 50 reakcija 3 komentar(a)
Sarajevo (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Sarajevo (Ilustracija), Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini potvrđeno više od 1.800 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a čak 54 zaražene osobe umrle su u protekla 24 sata, dok se medicinske ustanove u toj zemlji suočavaju ne samo sa manjkom ljekara nego i vozača ambulantnih vozila.

Od četvrtka je testirano više od 4.500 uzoraka, što je najviše u jednom danu od izbijanja epidemije u martu, a zaraza je potvrđena kod 1.297 osoba iz Federacije BiH i kod 589 iz Republike Srpske.

U Federaciji BiH prijavljen je 31 smrtni slučaj, a u RS 23 pa je time dostignut rekordan broj umrlih tokom 24 sata.

Iz medicinskih ustanova u Sarajevu, kako prenosi agencija Hina, stižu sve ozbiljnija upozorenja, ne samo o nedostatku ljekara nego i drugog osoblja potrebnog za funkcioniranje sistema.

Portparol Domova zdravlja Arman Šarkić potvrdio je kako je, uz ostalo, veliki broj vozača na bolovanju, odnosno u izolaciji pa nema ko da vozi ambulantna kola.

"Vozači su izloženi ogromnom riziku jer nemamo adekvatna vozila. Događa se da vozilo na ulazu u Klinički centar u Sarajevu stoji i po sat ili sat i po, a vozač je u malom prostoru sa zaraženim pacijentom. Infekcija je neizbježna", kazao je Šarkić lokalnim medijima.

Bonus video: