Balkan – supermarket oružja i leglo islamizma?

"Za mene nije iznenađenje da je i bečki napadač bio naoružan oružjem srpske firme", kaže za "Velt" Metodi Hadži-Janev, vojni i bezbjednosni analitičar iz Sjeverne Makedonije

17704 pregleda 8 komentar(a)
Sa mjesta napada u Beču, Foto: Reuters
Sa mjesta napada u Beču, Foto: Reuters

Članak pod naslovom "Trag iz Beča vodi do supermarketa za oružje" list Velt počinje opisom fotografije koju je na Instagram postavio Kujtim F, terorista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvoro i ranio više od 20 ljudi. "U centru slike je prsten na kojem piše: Muhamed je božiji poslanik."

"Ali, mnogo više o njemu govori oružje s kojim se slikao", piše autor članka Alfred Hakensberger i navodi da su "automatska puška i pištolj iste marke kao i oružje koje su teroristi Islamske države koristili u napadima u Parizu 2015. Tu spada i puška Zastava M70. Tom srpskom verzijom ruskog kalašnjikova (AK-47), Kujtim F. je pucao po nevinim ljudima u Beču. Kod njega je pronađen i pištolj Tokarev, ista marka koju je i francuska policija pronašla i kod nekih napadača u Parizu."

"Za mene nije iznenađenje da je i bečki napadač bio naoružan oružjem srpske firme", kaže za "Velt" Metodi Hadži-Janev, vojni i bezbjednosni analitičar iz Sjeverne Makedonije.

"Zastavinih pušaka ima puno i mogu se jeftino dobiti na crnom tržištu. Održavanje je lako, pouzdane su i lake za upotrebu. Možete ih kupiti preko Darkneta i direktno od kriminalnih mreža, kojih ima vrlo moćnih i uticajnih u Srbiji, ali i u drugim zemljama jugoistočne Evrope".

"Velt" navodi da je Hadži-Janev, jedan od pet autora koji su nakon opsežnih istraživanja u junu ove godine objavili studiju Instituta za taktiku o ilegalnoj i legalnoj trgovini oružjem u jugoistočnoj Evropi, a koji je fokusiran i na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Uloga Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

"Prema izvještaju Instituta za taktiku, poslovni model je jednostavan. Oružje se legalno kupuje i iznese iz zemlje. Onda negdje dobija nove sertifikate i isporučuje se na sasvim drugim mjestima, a ne kod prvobitno navedenih zemalja-kupaca. Puške iz Bugarske, minobacačke granate iz Srbije, municija i raketni bacači iz Hrvatske zaobilaznim putem stižu do terorističkih grupa kao što su Al Kaida i ’Islamska država’ u Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku", navodi se u članku.

"Novo oružje dolazi iz fabrika u Srbiji i Hrvatskoj, a pored toga, u opticaju su milioni polovnog oružja koje je ’izgubljeno’ u previranjima građanskog rata, nakon raspada Jugoslavije devedesetih", piše "Velt".

"Situacija na Balkanu zabrinjava i njemačku vladu", navodi se u tekstu, a zatim i podsjeća da je Njemačka, zajedno sa Francuskom, prije godinu dana pokrenula inicijativu za suzbijanje ilegalne trgovine oružja preostalog poslije ratova u Jugoslaviji. Radi se u saradnji sa EU koja je u julu ove godine najavila petogodišnji "Akcioni plan" za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem. Brisel je Balkan nazvao "glavnim putem snabdijevanja oružjem". Prema njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, u opticaju je šest miliona malokalibarskog oružja, od kojih bi mnogo moglo da završi u zemljama-članicama EU.

Kasno su se sjetili

Međutim, "EU i Njemačka s tim malo kasne", kaže Hadži-Janev.

On govori o vakuumu moći, koji su drugi već iskoristili.

"Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija počele su da ulažu u Hrvatsku, Srbiju i druge balkanske zemlje, uključujući i u industriju naoružanja. To je pojednostavilo posao, jer kao vlasnik možete da radite šta želite", naglašava Hadži-Janev za "Velt".

Nabavka oružja u državama bivše Jugoslavije može biti potpuno legalna, objašnjava ekspert iz Sjeverne Makedonije.

Ali ono što se dešava nakon toga, često je zabranjeno, posebno kada se roba dostavlja u ratne zone, koje su često pod međunarodnim embargom.

Hadži-Janev upoređuje Balkan sa "supermarketom".

"Svako sa iole organizacionim sposobnostima može da nabavi oružje, kao što je to učinio terorista u Beču. Srećom, atentator nije bio dobar strijelac. Ispalio je više od 150 metaka. Da je bio vojno obučen, bilo bi mnogo više žrtava", kaže Hadži-Janev vojni i bezbjednosni stručnjak koji predaje na univerzitetu u Štipu na kraju članka u "Veltu".

"Alah je naš zapovjednik"

"Alah je naš zapovjednik", naslov je članka iz pera Mihaela Martensa za Frankfurter algemajne cajtung u kojem se, povodom atentata u Beču, bavi islamom i islamizmom u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.

Autor piše da se po svemu sudeći atentator radikalizovao u Beču, da je preko roditelja bio povezan sa islamom – ali ne i sa islamizmom, koji je u Sjevernoj Makedoniji gdje muslimani čine nešto više od četvrtine stanovništva "još uvijek marginalni fenomen".

"Međutim, relativno liberalno tumačenje islama koje praktikuju mnogi muslimani na Balkanu i tamo se našlo pod pritiskom", piše frankfurtski list i navodi da je to primijetio i austrijski istoričar i albanolog Robert Pihler, koji decenijama istražuje na licu mjesta, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

"Najuočljivije su pokrivene žene i muškarci u tipičnim kratkim pantalonama koje sve češće srijećete na ulici. Takođe su primjetne mnoge nove džamije koje mijenjaju pejzaž svojom veličinom i visinom svojih minareta. Prije 10-15 godina na svadbama je još uvijek bilo sasvim normalno da gosti piju rakiju. Toga danas više nema. U blizini džamija više se ne pozdravlja na albanskom, već na arapskom sa Selam alejkum. Uticaj hodža i imama, koji smatraju da je loše izlaziti uveče, slušati zapadnjačku muziku, piti i pušiti, primjetno je porastao", prenosi list Pihlerova zapažanja na Kosovu, a pogotovo u Tetovu i Gostivaru u Sjevernoj Makedoniji.

Ili Arapi ili Turci

"Međutim, takav razvoj situacije nailazi na znatno više protivljenja na Kosovu nego među konzervativnijim albanskim muslimanima u Sjevernoj Makedoniji", kaže Pihler i navodi da je "na Kosovu, koje se bori protiv arapskog uticaja, to dovelo do jačanja značaja Turske, na primer preko imama koji se tamo školuju".

"Frankfurter algemajne cajtung" prenosi dalje da je Pihler u Sjevernoj Makedoniji sreo "muslimane sa izrazito antizapadnim stavom, koje naziva strogim vjernicima i koji teže poretku zasnovanom na šerijatskom zakonu. A jedan od njih mu je rekao – Alah je naš zapovjednik".

Njemački list dalje navodi da su "za širenje reakcionarne orijentacije islama u regionu odlučujuće bile intenzivne aktivnosti mnogih humanitarnih islamskih organizacija iz arapskog regiona koje su tamo došle posle rata na Kosovu 1999.

I u Makedoniji su se mnogi muslimani tada prvi put suočili s radikalno drugačijim tumačenjem svoje religije – koje nailazi na nerazumijevanje starije generacije albanskih muslimana socijalizovanih u komunističkoj Jugoslaviji i koje oni odbacuju".

"Ta starija generacija posebno je potresena napadom u Beču. Oni hoće da dokažu da su zapadnjaci. Za generaciju roditelja je sramota kad njihovi sinovi skrenu u islamizam. To ih duboko pogađa", citira se Pihler i na kraju donosi i upozorenje umjerene zajednice muslimana u Sjevernoj Makeodniji koja kaže da među nekih 700 džamija ima takozvanih divljih džamija koje ne postiže da kontroliše.

Bonus video: