Hoti: O eventualnim izborima će odlučiti partije zastupljene u parlamentu

"Ono što mogu da zahtijevam je neophodna institucionalna i politička zrelost za suočavanje sa takvim situacijama, koje su zaista teške", rekao je Hoti

8431 pregleda 0 komentar(a)
Hoti, Foto: Printscreen
Hoti, Foto: Printscreen

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da će stranke zastupljene u parlamentu odlučiti da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori poslije podizanja optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija i drugih.

Hoti je za RTV 21 rekao da to zavisi od raspoloženja političkih snaga u skupštini, kao i od toga da li se može naći rešenje za prevazilaženje te situacije.

On je kazao da su Ustavom Kosova utvrđeni koraci koji treba da uslijede u takvim okolnostima.

"Ono što mogu da zahtijevam je neophodna institucionalna i politička zrelost za suočavanje sa takvim situacijama, koje su zaista teške", rekao je Hoti.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao je premijera Hotija da naredne nedjelje održi sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka na kojima bi se dogovorili o daljim koracima nakon situacije koja je stvorena ostavkom Hašima Tačija sa mjesta predsjednika Kosova.

Mustafa je istovremeno izjavio da bi mjesto predsjednika Kosova trebalo da pripadne Demokratskoj partiji Kosova i odbacio je mogućnost da na tu funkciju bude predložena sadašnji v.d. predsjednika i predsjednica kosovskog parlamenta Vjosa Osmani.

On je ranije odbacio mogućnost da njegova stranka podrži kandidaturu Ramuša Haradinaja za predsjednika Kosova.

Bonus video: