U BiH danas loklani izbori, omogućeno glasanje i pozitivnim na koronu putem mobilnih kovid timova

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine

4104 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sarajeva, Foto: Shutterstock
Detalj iz Sarajeva, Foto: Shutterstock

U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, na kojima će građani birati gradske i opštinske vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i Skupštinu Brčko distrikta.

Glasači će birati 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih vijeća u FBiH, kao i 22 gradonačelnika u RS i Federaciji BiH.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mjesta.

Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Osobe zaražene virusom korona, koje za to posjeduju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, kao i građani kojima je određena izolacija, glasaće putem posebnih, mobilnih kovid timova.

Po svemu sudeći, osobe koje su pozitivne na kovid ili su u izolaciji, a nije im dostavljena dokumentacija koja to potvrđuje, neće moći da glasaju.

CIK BiH je saopštio da će biračka mjesta biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Od juče u 7.00 časova na snazi je izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mjesta, večeras u 19 časova.

Bonus video: