Preminuo Merčep, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj

On je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao zapovednik jedinice poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru 2017. kaznu povisio na sedam godina

9339 pregleda 4 komentar(a)
Tomislav Merčep, Foto: Twitter
Tomislav Merčep, Foto: Twitter

Tomislav Merčep, ratni pomoćnik hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, koji je osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991. godine, preminuo je, prenosi N1.

"Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vest da je naš dugogodišnji predsjednik udruženja, prijatelj i zapovjednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života", objavilo je Udruženje hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata, prenosi N1 Zagreb.

Merčep je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora.

Merčep je u maju 2016. osuđen na pet i po godina zatvora, jer, kao komandat jedinice „Merčepovci“, nije spriječio zločine nad srpskim civilima. Vrhovni sud mu je početkom 2017. povisio kaznu na sedam godina.

Po optužnici, pripadnici te jedinice na području Pakračke Poljane, Zagreba i Kutine nezakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest je preživjelo mučenje i zlostavljanje. Optužnica je obuhvatila i ubistvo zagrebačke porodice Zec.

Merčep je osuđen zbog toga što, kao faktički zapovjednik rezervne jedinice MUP-a, smještene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti, prenijela je agencija Beta.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj dio ublažen, pa mu se u nastavku postupka sudilo zbog optužbi da pripadnike jedinice nije spriječio u zločinima. Merčep je uhapšen krajem 2010, a suđenje je počelo dvije godine kasnije.

Vrhovni sud Hrvatske je u martu ove godine potvrdio odluku o uslovnom puštanju na slobodu Merčepa.

Kao razloge za puštanje na uslovnu slobodu poslije izdržane tri četvrtine izrečene zatvorske kazne, sud je naveo "znatno pogoršano zdravstveno stanje" Merčepa koji je, kako je navodeno, bio teško pokretan i potrebni su mu bili stalna njega i pomoć.

Bonus video: