"jasno stavili do znanja"

Ministri EU potvrdili: Skoplje ne može da počne pristupne pregovore dok ne riješi sporove sa Bugarskom

Ponovljeno je da se EU i dalje zalaže za proširenje i održavanje prvih međuvladinih konferencija EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

6832 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministri evropskih poslova Evropske unije potvrdili su danas da Skoplje još ne može da počne pristupne pregovore sa Unijom dok ne riješi bilateralne sporove sa Bugarskom.

Ministri su poslije video sastanka Savjeta EU za opšte poslove na konferenciji za novinare naveli da je Sjevernoj Makedoniji "jasno stavljeno do znanja da je stabilnost" u regionu veoma važna kao i "rješavanje sporova" sa susjedima.

"Skoplju smo jasno stavili do znanja da pristupni pregovori ne mogu da počnu dok se ne riješe pitanja bilateralnih sporova", izjavio je njemački zvaničnik zadužen za evropske poslove (Mihael Rot).

Ponovljeno je da se EU i dalje zalaže za proširenje i održavanje prvih međuvladinih konferencija EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije danas da Bugarska nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, čime je Sofija blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU.

Preporučujemo za Vas