"USTAŠIZACIJA NE DA HRVATSKOJ DA DIŠE"

Mesić: Odgovornost za etničko čišćenje BiH na Vens-Ovenovom planu

Rekao je da je "na početku Hrvatska pomagala odbranu BiH", ali da je poslije Vens-Ovenovog plana ta politika promijenjena, pa je, iako je prvobitno "bila pozitivna", njemu postala neprihvatljiva
110 pregleda 3 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: Printscreen
Stjepan Mesić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 07.01.2018. 16:29h

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da je za etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini najodgovorniji Vens-Ovenov plan i da pred Haškim tribunalom nije svjedočio ništa lično o generalu Slobodanu Praljku koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici.

"Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji je Vens-Ovenov plan, jer je predviđao prostore za Hrvate, Bošnjake i Srbe, pa je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje", rekao je Mesić u emisiji "Nedeljom u 2" na HRT, prenosi Hina.

Upitan da li je Hrvatska učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH, kako stoji u haškoj presudi, Mesić je rekao da Hrvatski sabor nikada nije donio odluku da vojska pređe hrvatsku granicu.

Na opasku da je u BiH bilo više hrvatskih brigada, odgovorio je voditelju da to mora da pita "one koji su takvu odluku donijeli", dodavši da je on nije donio.

Naveo je da ga zbog svjedočenja u Hagu napadaju "oni koji su pokušavali sakriti istinu" i da bi bilo dobro da se "prikaže" šta je govorio u sudnici.

"Kao svjedok, u Hagu sam govorio ono što znam, govorio sam istinu", rekao je Mesić.

On je dodao da smatra da je Tribunal u Hagu odigrao pozitivnu ulogu, a kao negativnu stranu izdvojio je to što mu je bilo potrebno "dugo vreme" za donošenje odluka.

Na pitanje da li je prvi predsjednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob tokom rata u BiH, Mesić je rekao da se na Tuđmanovu ulogu ne može gledati jednostrano.

Rekao je da je "na početku Hrvatska pomagala odbranu BiH", ali da je poslije Vens-Ovenovog plana ta politika promijenjena, pa je, iako je prvobitno "bila pozitivna", njemu postala neprihvatljiva.

"Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana", rekao je Mesić, koji se s prvim hrvatskim predsjednikom razišao sredinom 1994. godine.

Za današnje stanje u Hrvatskoj Mesić je rekao da se "događa jedna pošast", da se mijenja istorija i da je za to krivo obrazovanje, jer se "mladim ljudima nude falsifikati istorije".

Ocijenio je da "ustašizacija ne da Hrvatskoj da diše" i da u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj postoje "čisti fašisoidi".

Tvrdnje da je sarađivao s komunističkom tajnom policijom, Udbom, Mesić je nazvao "notornim besmislicama".

Upitan da li je bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks svojevremeno sarađivao s Udbom, kazao je da za to "postoje sumnje".

Za odnose Hrvatske sa Slovenijom i pitanje arbitraže oko granice okrivio je hrvatsku diplomatiju, navodeći da ona nije uradila posao kako treba.