Američke NATO trupe neće se povući sa Kosova

"U skladu sa mandatom UN, naša misija KFOR će nastaviti mirno i sigurno okruženje, i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je neimenovani zvaničnik NATO

4486 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Geopolitika
Ilustracija, Foto: Geopolitika

Američke trupe neće biti povučene sa Kosova i Metohije, iako je Pentagon započeo planirano povlačenje američkih trupa iz Iraka i Avganistana.

Ovu vijest je potvrdio izvor iz NATO-a, navodeći da se ne očekuje da će se isto dogoditi i sa Kosovom i Metohijom, prenosi Kosovo onlajn, pozivajući se na portal Zeri.

Iz NATO kažu da su saveznici posvećeni održavanju svojih snaga u misiji KFOR, koja se sastoji od više od tri hiljade vojnika.

"Redovno vršimo procjenu naše misije KFOR i na osnovu toga svi saveznici se slažu da treba da održimo trenutne snage od približno tri hiljade vojnika. U skladu sa mandatom UN, naša misija KFOR će nastaviti mirno i sigurno okruženje, i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu i Metohiji", rekao je neimenovani zvaničnik NATO.

Za NATO je, kako se navodi, važan dijalog između Beograda i Prištine, koji u potpunosti podržavaju.

"NATO podržava nastavak dijaloga uz posredovanje EU između Beograda i Prištine. To je od kritičnog značaja za Beograd i Prištinu, ali i za regionalni mir i bezbednost", dodao je NATO zvaničnik.

Bonus video: