Dodik: Incko je monstrum, pokazao je da mrzi Srbe

"Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotriću početak integracije RS s matičnom zemljom Srbijom", kazao je Dodik

12637 pregleda 56 reakcija 16 komentar(a)
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube
Dodik, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik je na okruglom stolu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) nazvao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka "monstrumom", optuživši ga da sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Na početku govora, Dodik je rekao da se Dejtonski sporazum "sprovodi, a ne tumači", te Incko nema pravo na "svoje tumačenje" Dejtonskog sporazuma i da sprovodi odluke na osnovu toga.

Dodao je da funkciju visokog predstavnika u BiH nije formirao "nikakav Savjet za sprovođenje mira, već da je OHR utvrđen Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma".

Po njegovim riječima, u Dejtonskom sporazumu je navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda što je i omogućilo da se završi rat i uspostavi mir.

"BiH je složena državna zajednica i značajno se oslanjala na ono što su SAD radile. Tada su SAD jasno rekle 'samo ono što je izričito dato BiH pripada njoj i sve ostalo pripada entitetima'. Vjerujem da je Incko to pročitao, ali on nije ovlašćen da tumači Ustav i neovlašćeno se uplitao i u to, i u mnoga druga pitanja u BiH", kazao je Dodik.

Zatim je prozvao sve dosadašnje visoke predstavnike u BiH, ocijenivši da su "stranci koji pokušavaju nametnuti svoje odluke i stvoriti BiH".

Pomenuo je i pokojnog Pedija Ešdauna, bvišeg visokog predstavnika u BiH, koga je nazvao "neobjektivnim i kriminalnim".

"On je na sve načine pokušao uništiti Dejtonski sporazum, što je i potvrdio u knjizi kada je rekao da mu je namjera bila stvoriti novu BiH. Nigdje ne postoji u Dejtonskom sporazumu da postoji Savjet za sprovođenje mira koji je navodno dao visokom predstavniku ovlašćenja da donosi i nameće zakone", rekao je Dodik - prenio je sarajvski portal Klix.ba.

"Taj stranac", kako Dodik naziva visoke predstavnike u BiH, pojavio se na osnovu mandata Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

"Mojoj Republici Srpskoj (RS), Federaciji BiH i proizvoljnoj Republici BiH, visoki predstavnik je dužan da podnese izvještaj, što nikad nije uradio", naveo je on.

Kazao je da su Srbija, Hrvatska, RS i dio Fedracije BiH saglasne da terba da se ukine institucija OHR-a u BiH.

Još je rekao da je Incko postavljen na tu poziciju da promoviše interese Bošnjaka, "pogotovo onih iz Sarajeva koji ga za to tapšu po ramenu".

"On je pokazao da mrzi Srbe. Incko zloupotrebljava govornicu i govori isključivo u ime muslimana, a ne svih ljudi u BiH", rekao je Dodik.

Kritikovao je i Ustavni sud BiH, navodeći da u njemu dva Bošnjaka i tri stranca uvijek preglasavaju Srbe i Hrvate, te donose i kreiraju odluke.

Komentarisao je i pitanje državne imovine u BiH, podsjetivši da je Incko u nekoliko navrata naveo da RS i Srbija ne mogu sklapati ugovore bez pristnka BiH, i da ti ugoori ne smiju ugrožavati njene interese, navodeći da nigdje u Ustavu ne piše da imovina pripada BiH.

"BiH nema imovinu, Incko mora sprovoditi odluke, a ne da krši Ustav. To je čovjek koji sprečava razvoj države. Srpski narod je prihvatio Dejtonski sporazum vjerujući u korektnost međunarodne zajednice. Medjutim, moj srpski narod je mali, i nikada nije vodio osvajačke ratove, već nametnute i ova dva posljednja su bila takva", rekao je Dodik.

Postavio je i pitanje zbog čega se Kosovu daje pravo na državu, a za RS se to pravo negira.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je ocijenio i da Incko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou.

"Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu! On je stranac koji će uništiti BiH! On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH!", naglasio je Dodik.

Optužio je Incka da pokušava da spriječi izgradnju hidroelektrana na Drini i aerodroma kod Trebinja, što su zajednički projekti RS sa Srbijom.

"Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotriću početak integracije RS s matičnom zemljom Srbijom", kazao je Dodik.

Ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Njemačke podržali Incka i osudili Dodikov govor

Diplomatski predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, kao i amabasador Njemačke prije njih, noćas su na sastanku priređenom na rusku inicijativu pred Savjetom bezbjednosti UN, podržali Incka i osudili Dodikov govor, a osudili su i veličanje ratnih zločinaca u BiH. Predstavnici tih zemalja u Savjetu bezbjednosti UN su podržali BiH, navodeći da "čvrsto stoje uz nju", a oštro osudili Dodikov govor, navodeći da je institucija OHR-a u BiH neophodna te da podržavaju njeno postojanje.

Zamjenik ambasadora SAD Ričard Mils se osvrnuo na 30-minutni govor Dodika, ističući da je, suprotno Dodikovoj ocjeni, institucija OHR-a bitna u BiH.

"Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potreban je toj državi u smislu održavanja mira i donošenja bitnih odluka. Snažno podržavamo postojanje te institucije i mislim da bi trebalo preispitati tu odluku koju Dodik pominje da je pet naspram dva glasova da Incko ide iz BiH", rekao je Mils.

Predstavnica Francuske je takođe podržala Visokog predstavnika u BiH i osudila glorifikovanje ratnih zločina.

Sonja Farej, iz britanske misije pri UN, naglasila je da se institucija visokog predstavnika u BiH mora održati, te mu je pružila bezrezervnu podršku.

"Osuđujem verbalni napad Milorada Dodika", kazala je ona.

Rekla je da je inicijator večerašnjeg sastanka, "ruski ambasador zaista trebalo da pozove članove Predsjedništva BiH, umjesto političkih lidera", i ocijenila da je Dodikov govor "upravo posljedica toga" ko je pozvan.

Takođe, ni u kojem slučaju ne podržavam veličanje ratnih zločinaca", podvukla je Farej.

Njemački ambasador pri UN: Dodikovi verbalni napadi i prijetnje ne smiju se tolerisati

Ambasador Njemačke pri Ujedinjenim nacijama, Ginter Hojsgen, kritikovao je u večerašnjem govoru izlaganje Dodika

Hojsgen je naglasio da "verbalni napadi i neprimjeren jezik ne smiju se tolerisati".

"Mislio sam da će ovaj sastanak otvoriti mogućnost za dijalog o situaciji u BiH, a slušao sam jako dug monolog pun ličnih napada na visokog predstavnika. Mislim da ovo nije način na koji treba razgovarati u Savjetu bezbjednosti", rekao je njemački diplomata na okruglom stolu Savjeta bezbjednosti UN.

Ocijenio je da je posvećenost međunarodne zajednice BiH bitna, posebno poslije Dodikovog izlaganja.

"Što se tiče Valentina Incka, zahvaljujemo mu na radu u očuvanju mira i pomirenja u raznim segmentima društva, nastavljamo podršku vama i vašoj kanclariji. Pozdravljamo rad Ustavnog suda i međunarodne sudije", kazao je Hojsgen.

Po njegovim riječima, njihovo iskustvo je ključno da bi se uspostavilo sudstvo u skladu s Dejtonskim sporazumom.

"Verbalni napadi i neprimjeren jezik protiv suda ne smiju se tolerisati", rekao je njemački ambasador.

Zaključio je da je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira u BiH više puta izrazio posvećnost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene države, te da ostaje tome posvećen, posebno poslije govora Milorada Dodika, prenio je sarajevski portal Klix.ba.

Bonus video: