U šest tačaka se terete za zločine protiv čovječnosti, u četiri za ratne zločine

Potvrđena optužnica protiv Tačija i ostalih optuženih

“Sudija smatra da je Specijalizovano tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svjedoka i žrtava, sve dok ne budu naređene i preduzete odgovarajuće zaštitne mjere”, navodi se pored ostalog u odluci sudije

16472 pregleda 1193 reakcija 20 komentar(a)
Tači, Foto: Reuters
Tači, Foto: Reuters

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) objavio je danas odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, piše Nova.rs.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u cjelosti na sajtu Specijalizovanih vijeća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim vijećima.

Sudija je ukazao i zašto smatra da optužnica treba da ostane redigovana, odnosno da se u njoj ne navode imena svjedoka i žrtava.

“Sudija smatra da je Specijalizovano tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svjedoka i žrtava, sve dok ne budu naređene i preduzete odgovarajuće zaštitne mjere”, navodi se pored ostalog u odluci sudije, koje ubrzo po potvrđivanju optužnice na zahtjev tužilaštva izdao i nalog za hapšenje Tačija i ostalih.

Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi uhapšeni su i izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smješteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

Kako prenosi Nova.rs, u potvrđenoj optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu – najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, tokom perioda koji obuhvata optužnica Hašim Tači je bio na čelu direkcije OVK za politička pitanja i za informacije.

Krajem marta 1999. Tači je postao predsjednik Privremene vlade Kosova (Privremena vlada) i vrhovni komandant OVK.

U istom periodu Kadri Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obavještajne službe OVK.

Već krajem marta 1999., po formiranju Privremene vlade, našao se na čelu Obavještajne službe Kosova i postao ministar za obavještajnu djelatnost u Privremenoj vladi.

Redžep Seljimi u periodu iz optužnice, nalazio se na dužnosti načelnika direkcije OVK za operacije. U avgustu 1998. bio je glavni inspektor OVK, a krajem marta 1999, kada je formirana Privremena vlada, postao je ministar za javni red, odnosno ministar unutrašnjih poslova u toj vladi.

Jakup Krasnici je član direkcije OVK za politička pitanja i zvanični portparol OVK. Kasnije tokom 1998, zvanično je postavljen na dužnost zamjenika komandanta OVK. Po osnivanju Privremene vlade, Krasnići je postao njen portparol.

Prema navodima optužnice, djela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Taci, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

U šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovječnosti: progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.

U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine: protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Preporučujemo za Vas