KORONAVIRUS

Slovenija: Umrla 51 osoba, 1.292 novozaražene, mjere na preispitivanju

Sa najnovijim smrtnim slučajevima od posljedica KOVID-19 ukupan broj umrlih se povećao na 1.435

1975 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji su u posljednja 24 sata od 5.868 testiranih potvrđene 1.292 nove infekcije koronavirusom, a od posljedica KOVID-19 umrla je 51 oboljela osoba, objavila je danas slovenačka vlada koja će u četvrtak odlučiti koje će epidemiološke mjere ostaviti na snazi, a koje će možda popustiti.

Ukupan broj potvrđenih infekcija povećao se na 77.106, od toga je 20.140 aktivnih slučajeva, dok 14-dnevna incidencija iznosi 961, prenela je Hina.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja, u bolnicama se od KOVID-19 leči 1.298 pacijenata, što je porast od 36 u odnosu na dan ranije. Na intenzivnoj njezi su 202 teže oboljela pacijenta, pet više nego prethodnog dana.

Sa najnovijim smrtnim slučajevima od posljedica KOVID-19 ukupan broj umrlih se povećao na 1.435.

Slovenačka vlada će krajem nedjelje u dogovoru s medicinskom strukom odlučivati o produženju mjera na još nedjelju dana, ali i o eventualnom ublažavanju pojedinih mjera.

Ljekari i epidemiolozi se još uvijek dvoume oko ublažavanja mjera, jer se broj novozaraženih ne smanjuje kako se očekivalo, a posebno zbog toga što je zdravstveni sistem preopterećen jer su hospitalizacije i dalje u porastu.

Prvi uslov za ublažavanje nekih restriktivnih mjera je da se broj novih dnevnih zaraza spusti na manje od hiljadu, a prošle nedjelje je iznosio oko 1.400.

Epidemiolozi navode da bi se eventualno prvo mogla ukinuti zabrana koja je izazvala najviše sporova, a to je ona o zabrani napuštanja opštine stanovanja, osim zbog posla i nekih drugih izuzetnih slučajeva.

Prema tvrdnjama nekih epidemiologa, ona nema puno smisla jer u Sloveniji nema posebnog lokalnog žarišta zaraze nego je virus prisutan u populaciji, odnosno raspoređen skoro pravilno u svim djelovima zemlje.

Govori se i o mogućem popuštanju nekih mjera koje bi omogućile više rekreacije, među njima i skijanje, pa bi žičarama i gondolama na skijalištima bio dozvoljen rad, posebno jer se krajem nedjelje očekuje veća količina snijega na svim skijalištima.

Preporučujemo za Vas