Vlada Srbije usvojila oštrije mjere

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi – neće raditi od petka u 17 časova do ponedjeljka u pet ujutru bez izuzetka

2964 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Beograda, Foto: Reuters
Detalj iz Beograda, Foto: Reuters

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sjednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

Ugostiteljski objekti – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi – neće raditi od petka u 17 časova do ponedjeljka u pet ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vrijeme biće od ponedjeljka do petka od pet do 17 časova, prenosi RTS.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju djelatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedjelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna djelatnost.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dječje igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedjeljka u pet ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za njegu ljepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od pet ujutru do 17 časova.

U kom periodu rade ostali objekti?

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gdje se po pravilu ne ulazi u objekat, prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smještaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Bez ograničenja ordinacije, laboratorije, apoteke i pumpe

Apoteke i benzinske pumpe (djelatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Sportski objekti se mogu koristiti i vikendom za treninge i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nacionalnih sportskih saveza.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će rade radnim danima, kao i subotom i nedjeljom, do 17 časova.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bijele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od šest časova ujutru do 15 časova.

Mjere stupaju na snagu u petak

"Sve ove mjere usvojene su sa ciljem svođenja socijalnih kontakata na apsolutni minimum, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to vidjeti i u brojevima građana zaraženih koronavirusom", navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Republike Srbije.

Dodaju da će nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo kontrolisati poštovanje ovih mjera, koje stupaju na snagu sjutra.

"Vlada Republike Srbije i Krizni štab apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno i ne okupljaju se u stanovima, privatnim smještajima niti u bilo kojim drugim prostorima jer time ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju cjelokupnu okolinu", dodaje se u saopštenju.

Ističu da se neodgovornim ponašanjem direktno ugrožava zdravstveni sistem i iskazuje nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta podnose najveći teret borbe protiv koronavirusa.

Dobro poznate epidemijske mjere i preporuke, poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku, držanje odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcija svih površina kao i često provjetravanje prostorija ostaju na snazi.

Ističu da se poštovanjem svih mjera i preporuka, čuva zdravlje i daje doprinos borbi protiv koronavirusa, a čini se da je doprinos svakog građanina sada potrebniji nego ikada prije.

"Jedino svi zajedno, udruženim snagama, možemo postići naš cilj, a to je pobjeda nad koronavirusom i Vlada Republike Srbije ne sumnja da će zajedno sa svim građanima što prije taj cilj i postići", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Bonus video: