Slovenija: 1.627 novozaraženih, 66 umrlih, neslaganja oko mjera

Ministar zdravlja Tomaž Gantar koji se i prije zalagao za pooštravanje mjera predložio je Vladi da na dvije nedjelje zatvori sve privredne aktivnosti koje nijesu neophodne

4868 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, od 6.158 testiranih, potvrđeno 1.627 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica bolesti umrlo je 66 ljudi, najviše do sada, objavila je danas slovenačka vlada.

U bolnicama su trenutno 1.304 kovid pacijenta, troje više nego dan ranije, a na intenzivnim odjeljenjima su 193 teže oboljela, tri manje nego prethodni dan, rekao je jutros na konferenciji za novinare portparol vlade za KOVID-19 Jelko Kacin, prenijela je Hina.

On je ocijenio da je epidemiolioška situacija zabrinjavajuća jer se ne smanjuje broj novih infekcija, a ponovo je zabilježen porast zaraza u Ljubljani i drugim većim žarištima.

Uprkos najstrožim mjerama ograničenja koja su na snazi već mjesec i po dana i produžene su i na ovu nedjelju, zatvaranje nije dalo očekivane rezultate jer je broj zaraženih i umrlih od posledica bolesti još uvek visok. Zbog toga u vladi i među njenim stručnjacima za KOVID-19 postoje neslaganja oko toga da li treba nešto menjati u pristupu za zaustavljanje epidemije.

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je juče da je epidemiolog Mario Fafangel podnio neopozivu ostavku na mjesto vodećeg savjetnika u Ministarstvu zdravlja. On je ranije u štampi iznio više kritičkih primjedbi na mjere vlade.

Ministar zdravlja Tomaž Gantar koji se i prije zalagao za pooštravanje mjera predložio je Vladi da na dvije nedjelje zatvori sve privredne aktivnosti koje nijesu neophodne.

"Nema drugog načina da se zaustavi epidemija", napisao je Gantar u pismu potpredsjedniku vlade i ministru ekonomije Zdravku Počivalšeku.

Prošle sedmice Počivalšek je najavljivao potrebu "promjene" sadašnje strategije borbe s virusom, ali je bio protiv novih ograničenja za poslovanje kompanija i delatnosti koje su važne za nacionalnu ekonomiju.

Sa smrtnim ishodima bolesti u posljednja 24 sata ukupan broj preminulih od posledica COVID-19 povećao se na 1.861.

Prema javnim podacima o broju umrlih među zaraženima u odnosu na broj stanovnika Slovenija je među najpogođenijim državama u Evropi, što se tumači relativno visokim udjelom starijih u populaciji i velikim brojem smještenih u domove za starije i nemoćne.

Bonus video: