Savjet ministara EU zaključio da nema uslova za otvaranje poglavlja s Beogradom

Rot je naglasio da "otvaranje poglavlja pregovora o članstvu s EU nije neki velikodušni poklon Brisela i to ne zavisi od Berlina, već od ostvarenog napretka, a potrebna je i da predlog Evropske komisije usvoje jednoglasno sve članice, tako da se ovori novo poglavlje"

9189 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Beograda, Foto: Reuters
Detalj iz Beograda, Foto: Reuters

Savjet ministara Evropske unije je zaključio da nijesu ispunjeni uslovi da se otvori neko novo poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom i potrebno je da za to dođe do napretka u pitanjima demokratije, nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja i medija, izjavio je danas u Briselu njemački ministar za Evropu Mihael Rot.

On je to rekao na završetku dvodnevnog zasjedanja šefova diplomatija EU i time odgovorio na pitanje novinara šta je zakočilo da se otvori bar jedno poglavlje u pregovorima s Beogradom.

Rot je naglasio da "otvaranje poglavlja pregovora o članstvu s EU nije neki velikodušni poklon Brisela i to ne zavisi od Berlina, već od ostvarenog napretka, a potrebna je i da predlog Evropske komisije usvoje jednoglasno sve članice, tako da se ovori novo poglavlje".

"Savjet ministara je zaključio da uslovi za nijesu dovoljno ispunjeni da se otvori neko novo poglavlje" u pregovorima sa Srbijom, stavio je do znanja njemački ministar za Evropu.

"Ako se u raspravama", objasnio je Rot, "utvrdi da je u ključnim pitanjima pluralizma medija, demokratije, političkog pluralizma, slobode izražavanja, pomirenja u regionu, nezavisnost pravosuđa došlo do dovoljnog napretka, ne bi bilo jako teško ići dalje i otvarati pregovaračka poglavlja".

"Ali to ne zavisi od nas, nije to u našim rukama, to naravno zavisi od zemalja kandidata za članstvo", zaključio je njemački ministar za evropska pitanja.

Bonus video: