AGENCIJA DPA PROUČILA KNJIGE IZ ISTORIJE

Njemci iznenađeni: Udžbenici u Hrvatskoj i Srbiji uče đake da se mrze

U Hrvatskoj se uči da je samostalnost države zapravo reakcija na viševjekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji uče da su se Srbi uvijek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma”
109 pregleda 79 komentar(a)
nastavnik, profesor, Foto: Shutterstock
nastavnik, profesor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2018. 13:45h

Agencija DPA (Deutsche Presse Agentur) koju prenosi većina najvažnijih medija njemačkog govornog područja, u jednom tekstu ovih dana pozabavila se školskim udžbenicima u Srbiji i Hrvatskoj, za koje piše kako mlade iz obje države uče da jedni druge mrze.

"I nakon 25 godina od raspada Jugoslavije se jedva dogodilo suočavanje s tim ratom. Umjesto toga, učenici u Srbiji i Hrvatskoj uče jednostranu i neistorijsku verziju prošlosti", konstatuje DPA na početku.

Citira se istoričar iz Srbije Aleksandar Miletić koji smatra da se na nastavi istorije tamošnje učenike "uči netoleranciji i mržnji", za šta se navodi primjer udžbenika za treći razred gimnazije u kojem piše da se kroz vjekove pokazalo da su Albanci, Crnogorci i Bošnjaci do srži pokvareni, dok su Srbi uvijek djelovali s najčistijim moralnim namjerama.

“Najvažniji udžbenici istorije u Hrvatskoj i Srbiji indoktriniraju djecu i huškaju ih protiv susjeda. U udžbenicima je sve predstavljeno u crno-bijelom tonu bez sivih zona. Pozicija vlastitog naroda kao žrtve već se dokazuje u učenju o 19. vijeku. Svaka krivica je uvijek apsolutno na drugoj strani. Strašni zločini pripadnika svojeg naroda redovito se opisuju kao “osvetničke akcije pojedinaca” i tako umanjuju. Dok smo “mi” uvijek bili miroljubivi i konflikte htjeli isključivo rješavati diplomatskim putem, “oni” su se samo bavili agresivnim osvajanjima”, opisuje DPA opšti ton udžbenika istorije u Hrvatskoj i Srbiji, prenosi Index.hr. 

Navodi se kako se u Hrvatskoj uči da je samostalnost države zapravo reakcija na viševjekovne želje Srba da vladaju nad Hrvatima, dok učenici u Srbiji pak uče da su se Srbi uvijek samo branili od “fašističkog hrvatskog nacionalizma” i da bi bez toga inače bili istrijebljeni. 

Srbija se pak predstavlja kao uzorna demokratija, koja je nažalost stalna žrtva “svjetske zavjere”, te se u jednom udžbeniku može doslovno naći sljedeća rečenica: “Ono što u Drugom svjetskom ratu nije uspjelo fašističkoj Hrvatskoj, kasnije su napravile evro-američke demokratije.” Misli se na “nestanak Srba” iz Hrvatske, a spominje se i “austrijsko-njemačka zavjera” protiv Srbije.

“Ono što obje strane ignorišu jest ekako same rade na tome da prodube probleme u međusobnim odnosima”, piše DPA i podsjeća da se u obje države rehabilituju fašistički zločinci, te posebno slave “istorijske ličnosti koje su trn u oku drugoj strani”.

Onda nije iznenađujuće što su i danas između dvije države mnogi problemi neriješeni, poput nestalih u ratu, plaćanja odštete, dogovora o razgraničenju, navodi DPA i konstatuje da je temeljni problem što se odbija govoriti o žrtvama i traumi druge strane. 

Članak završava spominjanjem izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je rekla da će još mnogo vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija postanu prijatelji. Njena je izjava opisana kao nediplomatska i navedena kao primjer produbljavanja problema između dviju susjednih država.

Preporučujemo za Vas