PREDSTAVNICA EU ZADOVOLJNA UČINJENIM

Mogerini: Balkan ove godine da učvrsti put ka EU

Ona je na svom blogu navela dvanaest posebnih trenutaka koji su obilježili prošlu godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2018. 09:16h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednost Federika Mogerini poručila je da će ova godina biti ključna za Balkan kako bi se put evropskih integracija i reformi učinio nepovratnim.

Ona je na svom blogu navela dvanaest posebnih trenutaka koji su obilježili prošlu godinu, a koje, kako kaže, želi da ponese sa sobom i u narednu, među kojima je i put Balkana ka EU.

"Ovo nije bila laka godina za Balkan. Posjetila sam šest prijestonica regiona u nekom od najtežih momenata - u nekim slučajevima, momentu duboke političke krize", napisala je ona, prenosi Tanjug.

Danas, kako je navela, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom poslu koji je zajednički urađen, većina ovih kriza je riješena.

"Put ka reformama je ponovo je krenuo (iako ima još puno posla) a kompas evropskih integracija pokazuje taj put", napisala je Mogerini.

Kako je dodala, "ova godina će biti ključna, da se ovaj put učvrsti i učini nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za region, već i za cijelu Evropu".

Među momentima koji su obilježili prošlu godinu jeste obilježavanje 60. godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i drugi.

"Bila je ovo teška godina za svijet, ali kao i sve druge godine i 2017. nam je donijela dobre trenutke i neke dobre stvari - stvari koje smo postigli sa puno posvećenosti, energije i velikim timskim radom",napisala je Mogerini.