"Srbija nije dobila čak ni labavu Zajednicu srpskih opština"

Jeremić: Vučić predao sve što je obećao valjajući se po podu, od stranaca dobio da okrenu glavu od diktature

"Šta smo dobili predajom međunarodnog telefonskog broja Prištini? Šta smo dobili predajom sudova i zdravstvenog sistema prištinskim vlastima i povlačenjem bezbjednosnih struktura Srbije sa sjevera Kosmeta?"

12608 pregleda 30 reakcija 23 komentar(a)
Jeremić, Foto: BETAPHOTO
Jeremić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić pozvao je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da građanima kaže šta to Srbija dobija sjutrašnjom predajom elektroenergetskog sistema na sjeveru Kosova i Metohije zajedničkom sistemu "samoproglašenog Kosova i Albanije".

"Šta smo dobili predajom međunarodnog telefonskog broja Prištini? Šta smo dobili predajom sudova i zdravstvenog sistema prištinskim vlastima i povlačenjem bezbjednosnih struktura Srbije sa sjevera Kosmeta? Sve je to Vučić predao u posljednjih sedam i po godina, a od ponedjeljka više ni elektroenergetski sistem na sjeveru neće biti dio Elektroprivrede Srbije", rekao je Jeremić u pisanoj izjavi.

Kako je istakao, "država Srbija i njeni građani nisu dobili ništa, kontrolu nad sjeverom pokrajine su preuzeli kriminalci i prištinske vlasti, ali je Vučić lično dobio ono što je tražio od stranaca – da okrenu glavu od diktature koju sprovodi u Srbiji i da ne problematizuju njegove učestale ekscese".

Jeremić je naveo da je "Vučić predao sve što je obećao valjajući se po podu u Briselu", a da Srbija nije dobila "čak ni labavu Zajednicu srpskih opština", koja je takođe dogovorena briselskim sporazumima.

Jeremić je rekao da ga je Vučić, dok je povlačio Srbiju sa Kosova i Metohije, napadao zbog odlaska pred Međunarodni sud pravde.

"Istina je, međutim, da upravo zahvaljujući mišljenju Medjunarodnog suda pravde, isključivo od potpisa Srbije zavisi da li će Priština moći da postane član UN, odnosno međunarodno priznata nezavisna država", rekao je Jeremić.