Vučić: Prije kraja godine imaćemo dvije, a nadam se i tri vakcine

Vučić je danas rekao da će početak vakcinacije zavisiti od zdravstvenih vlasti ali i dodao da vjeruje da će ona početi "u decembru a najkasnije u januaru"

5412 pregleda 9 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će prve količine, "bar dvije a možda i tri vakcine protiv koronavirusa, stići u zemlju "prije kraja godine".

Vučić je danas rekao da će početak vakcinacije zavisiti od zdravstvenih vlasti ali i dodao da vjeruje da će ona početi "u decembru a najkasnije u januaru".

"Prve količine bar dvije vakcine, a nadam se i tri, imaćemo prije kraja godine, što će pokazati da je Srbija među zemljama koje su uspjele da obezbijede vakcine sa različitih destinacija zahvaljujući svom ugledu u svijetu", kazao je Vučić u Indiji gdje je prisustvovao polaganju kamena temeljca za pogon japanske kompanije Tojo tajers.

Precizirao je da je Srbija naručila 340.000 doza vakcine kompanije Fajzer, da je u toku ispitivanje ruske vakcine a da se čeka i registracije kineske vakcine.

"Mislim da smo uz još jednu ili dvije zemlje u Evropi, jedini koji će dobiti neke količine vakcine do kraja godine. Veliki dio tih vakcina ćemo dobiti u januaru. Razgovaramo i sa Modernom o njihovoj vakcini ali oni mogu tek krajem sljedeće godine da je isporuče. Gledamo da ponudimo sve vrste vakcina pa nek ljudi biraju a ja mislim da je svaka vakcina dobra", rekao je predsjednik Srbije.

Najavio je i da će kovid bolnica u Kruševcu biti otvorena za pacijente za tri do četiri dana i ocijenio da će to značajno doprinijeti kapacitetima zdravstvenog sistema.

Bonus video: