Tužilaštvo ispituje porijeklo ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu

Komšić je juče u objavi na zvaničnom Fejsbuk profilu pozvao Dodika da “javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu”

6309 pregleda 8 komentar(a)
Dodik i Lavrov u utorak u Sarajevu, Foto: Beta/AP
Dodik i Lavrov u utorak u Sarajevu, Foto: Beta/AP

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je juče da je pokrenulo istragu o tome da li je ikona stara 300 godina, koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, možda prokrijumčarena sa istoka Ukrajine.

Ambasada Ukrajine u Sarajevu je reagovala nakon što je agencija Srna objavila fotografiju ikone sa pečatom, što ukazuje da ona možda potiče iz grada Lugansk, gdje se proruski separatisti bore protiv snaga Kijeva. Dodik je pozlaćenu ikonu poklonio Lavrovu tokom njegove posjete Sarajevu ove nedjelje.

Tužilaštvo BiH je primilo informaciju od ministarke spoljnih poslova Bisere Turković o tome da je zbog ikone, u Ministarstvo spoljnih poslova BiH stigla nota ambasade Ukrajine. Diplomatska nota nije dostavljena Tužilaštvu BiH, navedeno je u saopštenju.

Turkovićeva je ranije izjavila da se u noti ambasade Ukrajine od BiH traže sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganska koja je bila u posjedu Milorada Dodika prije nego što je poklonio Lavrovu. On je navela da Tužilaštvo BiH, na osnovu ukrajinske note, ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posjed otuđene ukrajinske imovine.

U noti koju je ambasada Ukrajine uputila bosanskim diplomatama, navedeno je i da je Lugansk “na teritoriji koja je pod okupacijom Rusije”, pa bi eventualno prikrivanje informacija o tome kako je ikona dospjela u BiH moglo da se protumači kao “podrška agresivne ruske politike prema Ukrajini”, prenijeli su bosanski mediji.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa Lavrovom zbog, kako su kazali, njegovog “nepoštovanja” prema državnim simbolima i institucijama BiH.

Komšić je juče u objavi na zvaničnom Fejsbuk profilu pozvao Dodika da “javnosti konačno otkrije ko mu je dao ukradenu ikonu”.

Bonus video: