Vučić: Srbija će nabaviti sve vakcine

On je rekao da vjeruje da će Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pomoći da Srbija što prije dobije vakcinu, a ne da nabavka bude odložena

3171 pregleda 12 komentar(a)
Vučić, Foto: Instagram
Vučić, Foto: Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredna dva ili tri dana u Srbiju stići 5.000 doza Fajzerove vakcine i da će prvo biti vakcinisani stariji od 75 godina koji žive u domovima.

Vučić je odgovrajaući na pitanja novinara pred otvaranje kovid bolnice u Kruševcu rekao da to nije dovoljno i da se očekuje još 30.000 ili 40.000 doza.

On je rekao da vjeruje da će Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pomoći da Srbija što prije dobije vakcinu, a ne da nabavka bude odložena.

Vučić je rekao da je vakcinacija od velikog značaja jer je ona i pitanje ekonomije, i neko "treba da isplati plate za 671 novozaposlenog medicinara".

Dodao je da je ruska vakcina Sputnjik još u fazi ispitivanja i da je za sada dobro ocijenjena, da se očekuje i kineska i američka vakcina i da će Srbija sve nabaviti.

Oprema za kovid bolnicu u Kruševcu koštala milijardu i 119 miliona dinara

On je rekao da će u novootvorenoj kovid bolnici u Kruševcu, koja ima 493 bolničkih ležajeva od čega je 150 na intenzivnoj njezi, biti zbrinuti pacijenti iz Rasinskog okruga ali i iz drugih krajeva, prije svega sa Kosova i Metohije.

Vučić je u Kruševcu rekao da je kovid bolnica u tom gradu izgrađena za četiri mjeseca, u rekordnom roku, a da je oprema, medju kojom je i 150 respiratora (high flow) i 57 pokretnih, koštala milijardu i 119 miliona dinara, odnosno 9,5 miliona eura. On je naveo da trenutno na raspolaganju ima još 66 respiratora koji nisu raspoređeni. "Sve to teba da damo bolnicama po Srbiji, nabavljacemo još 'high flow' respiratore za buduća vremena", kazao je Vučić.

Ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali prije svega će se liječiti sa sjevera Kosova i Metohije

On je rekao da će se u bolnici u Kruševcu liječiti i veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije, da bi se rastreretile kovid bolnice u Vranju, Kraljevu i Leskovcu.

"Imaćemo veliki broj bolesnika sa Kosova i Metohije. Mi ne pitamo da li su Srbi ili Albanci, ali prije svega će se liječiti sa sjevera Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je izuzetan uspjeh to što je kovid bolnica u Kruševcu završena za četiri mjeseca, dok su u nekim ranijim periodima "samo javne nabavke trajale po godinu i po dana".

Dodao je da je oko kovid bolnice zasađeno 98 jablanova, u znak sjećanja na poginule pripadnike 125 motorizovane brigade, od čega, kako je naveo "38 njih je poginulo na Košarama", a koja je ukinuta 2005. godine.

"Svaki jablan ima ime nekog od poginulih boraca. Bolnica je spomenik za budućnost", rekao je Vučić, koji je prije obilaska bolnice položio vijenac na spomenik toj brigadi u Kruševcu.

Bonus video: