vlada privremeno ublažila restrikcije zbog praznika

U Sloveniji 884 novozaraženih koronavirusom i 40 umrlih

U bolnicama je trenutno 1.199 kovid pacijenata, od čega 203 teže oboljelih na odjeljenjima intenzivne njege, objavilo je Ministarstvo zdravlja

2750 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 884 novozaraženih, dok je od Kovida-19 umrlo još 40 osoba, objavila je danas slovenačka vlada.

Testirano je 2.646 osoba, uobičajeno manje u danima vikenda, pa je broj potvrđenih infekcija manji nego prethodni dan, ali uz visok procenat pozitivnih nalaza, čak 33,41 odsto, za razliku od prethodnog dana kad se činilo da se udio pozitivnih smanjuje i da je to trend koji pokazuje poboljšanje epidemiološke situacije, preniljea je Hina.

Od početka epidemije u Sloveniji je ukupno zaraženo 105.897, aktivnih je 20.047 slučajeva, a prosječan broj dnevnih infekcija u posljednjih sedam dana je 1.346.

U bolnicama je trenutno 1.199 kovid pacijenata, od čega 203 teže oboljelih na odjeljenjima intenzivne njege, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od posljedica Kovida-19 do sada je u Sloveniji umrlo 2.314 osoba.

Slovenačka vlada je juče privremeno ublažila neke restrikcije, samo za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika i pod uslovom da se sljedećih dana epidemiološka situacija ne pogorša.

Za Božić i Novu godinu se neće primjenjivati zabrana izlaska iz opština prebivališta i granica matičnih regiona, a dozvoljeno je i druženje osoba iz najviše dva domaćinstva, odnosno okupljanje najviše šest osoba i neodređeni broj djece iz istih porodica.

"U danima koji su pred nama treba izbegavati sve rizične kontakte. U vreme Božića moguće je ići u posetu drugoj porodici, ali sve koji to budu koristili molimo da se nakon takvih poseta samoizoluju na nedelju dana", naveo je u poruci na Tviteru premijer Janez Janša.

On je pozvao Slovence da izbegavaju odlazak u inostranstvo, posebno u "balkanske države", gde je, prema njegovim rečima, epidemiološka situacija vrlo teška.

Preporučujemo za Vas