Održana Parada ponosa u Beogradu: Ovo je protest, a ne ulična žurka

U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žema upala među učesnike parade i poručila im da "nijesu normalni"
272 pregleda 4 komentar(a)
Parada ponosa Beograd 2018., Foto: Beta-AP
Parada ponosa Beograd 2018., Foto: Beta-AP
Ažurirano: 23.06.2018. 12:39h

Učesnici Parade ponosa Srbija 2018 prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i liječenje od virusa HIV. Predstavnik gej lezbejskog Infocentra Predrag Azdejković rekao je da ovaj paradu smatra protestom, a ne uličnom žurkom jer nema previše stvari za proslavljanje.

"Od 2010. nemamo ni jedan zakon o LGBT populaciji, a izmjene zakona o maticnim knjigama transrodnim osoba donijele su ono sto su one već imale", rekao je Azdejković i dodao da su transrodne osobe i dalje pravno nevidljive.

Jedna od organizatora parade Helena Vuković rekla je da je ovogodišnji slogan "Matičarka, normalno" izabran zbog toga što čovek posla sa matičnim službama ima cijeli život, od rođenja, preko venčanja i promjene pola do smrti.

U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žema upala među učesnike parade i poručila im da "nijesu normalni".

Galerija

Bonus video: