Broj žrtava zemljotresa u Hrvatskoj povećan na sedam: U ruševinama crkve pronađeno beživotno tijelo muškarca

Veliki broj objekata u Petrinji je oštećen

136264 pregleda 1342 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2020. 21:39h

Vatrogasci su nešto iza 19 sati i 30 minuta, nakon više od šest sati potrage, pronašli tijelo preminulog muškarca u ruševinama župne crkve sv. Nikole i Vida u Žažini, čime se broj poginulih u razornom potresu koji je pogodio centralnu Hrvatsku popeo na sedam, javlja agencija HINA.

Načelnik opštine Lekenik Ivica Perović kazao je za Dnevnik.hr da je muškarac, prema zasad dostupnim infomracijama, preminuo.

Prema informacijama sveštenika, u ruševinama je poginuo orguljaš koji se u trenutku potresa nalazio u crkvi i čistio orgulje, koje su bile pogođene ranijim potresom.

Prethodno je pronađeno šest žrtava razornog potresa od 6,2 stepena po Rihteru čiji je epicentar bio na području Petrinje.

"Iako potraga u ruševinama i dalje traje, s tugom javljamo informacije o smrtno stradalima: djevojčica u Petrinji i petoro muškaraca u Majskim Poljanama", objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske na Tviteru oko 18 sati.

Uz to, najmanje šest osoba je teško povrijeđeno, a 20 lakše, prenosi HINA.

Potraga u ruševinama i dalje traje.

Mitić potvrdila više smrti, u Sisku povrijeđeno najmanje 20 osoba

Zamjenica gradonačelnice Gline, Branka Bakšić Mitić, ranije je potvrdila za zagrebački portal Index da su poginuli 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić, jedan muškarac, kao i otac i sin u Majskim Poljanama kod Gline.

Pogibiju 12-godišnje djevojčice u Petrinji ranije danas potvrdila je policija.

Navodi se da je samo u Sisku povrijeđeno najmanje 20 osoba, od kojih dvije teško.

Ranije danas javljeno je da je dvanaestogodišnja djevojčica stradala je danas u zemljotresu jačine 6,3 stepena po Rihteru koji je pogodio Hrvatsku. Epicentar potresa bio je 46 kilometara jugoistočno od Zagreba oko Petrinje.

Vijest o smrti djevojčice je potvrdio gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Majci djeteta se ukazuje pomoć, prenosi Indeks.

"Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima povrijeđenih. Vidjeli smo jedno dijete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u zgradi, ali smo ih uspjeli izvući. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate. Šaljite nam mehanizaciju, ulice su zakrčene", rekao je jedan od inženjera koji je otišao da procjenjuje štetu.

Ulice Petrinja su pune ruševina, veliki broj objekata je oštećen, a spasioci tragaju za preživjelima, javila je televizija N1.

HRT javlja da je porušen i centar Siska. Navodno se urušio i krov bolnice u Sisku iznad interne medicine.

Sve raspoložive vatrogasne ekipe iz Zagreba na putu su prema Petrinji, gdje spasilačke službe i vatrogasci golim rukama pretražuju ruševine.

Iz jednog stambenog višespratnog objekta izvučeni su otac i dijete koji su vozilom Hitne medicinske pomoći prebačeni u bolnicu. Za sada se ne zna kakve su povrede zadobili, ali su ih odnijeli na nosilima, piše Indeks.

Kako prenose, nakon potresa od 6,3 stepena osjetio se još jedan slabiji, jačine 4,2 stepena Rihterove skale.

Potres se osjetio i u Crnoj Gori

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenio je da je današnji potres u Petrinji magnitude 6,2 prema Rihteru osjetilo šest miliona ljudi u Hrvatkoj i okolnim zemljama.

Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) je procijenio je da se potres osjetio u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Madjarskoj, Italiji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji. Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila je na Tviteru da su spasioce iz cijele Hrvatske krenuli u Petrinju kako bi pomogli u traganju za preživelima ispod ruševina. U Petrinju je stigao i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Potres je izazvao i ogromnu štetu u Sisku. Putevi su razoreni, cijevi su popucale, gradjanima je voda poplavila dvorišta.

Bonus video: