Vlada Srbije dokapitalizovala nacionalnu avio-kompaniju: Državno vlasništvo povećano na 82 odsto

"Zahvalni smo Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom koronavirusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja," izjavio je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit

7668 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Avion Er Srbije, Foto: BETAPHOTO
Avion Er Srbije, Foto: BETAPHOTO

Vlada Srbije je dokapitalozovala nacionalnu avio-kompaniju Er Srbija tako da je državno vlasništvo povećano sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejsa umanjen sa 49 na 18 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Uvećanje osnovnog kapitala Er Srbije preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju.

"Zahvalni smo Vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom koronavirusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja," izjavio je generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit.

On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mjere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevazidje teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, prije svega saobraćaju i turizmu."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtjev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mjera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom, istaklo je Ministarstvo finansija.

Kako je objašnjeno, ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mjere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije COVID-19, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtjev Vlade Srbije je Komisija za kontrolu državne pomoći razmotrila predložene mjere i potvrdila da je mjera uvećanja osnovnog kapitala Er Srbije usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Bonus video: