najavljen razvoj sekundarnog gasovoda

Otvoren gasovod "Balkanski tok", Vučić: Srbija obezbijedila energetsku stabilnost i bezbjednost

Vučić je precizirao da će gas preko tog gasovoda Srbija dobijati po cijeni do 155 dolara po kubnom metru, uz mnogo niže troškove transporta, nego što je to bilo preko drugog gasovoda, preko koga se do sada snabdijevala

7518 pregleda 27 reakcija 26 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto

Magistralni gasovod "Balkanski tok" u Srbiji, kojim se doprema ruski gas preko Turske i Bugarske, a koji se proteže u dužini od 403 kilometara od Zaječara do Horgoša, zvanično je pušten u rad jutros u Gospođincima, kod Žablja.

"Ovo je od presudnog značaja za dalji razvoj Srbije. Ovo je za nas od ogromnog značaja, za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje", kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zvaničnom otvaranju gasovoda i zahvalio svima koji su radili na projektu.

Istakao je da je Srbija gasovodom "Balkanski tok" obezbijedila energetsku stabilnost i bezbjednost, što otvara mogućnost za privlačenje novih investitora.

Precizirao je da će gas preko tog gasovoda Srbija dobijati po cijeni do 155 dolara po kubnom metru, uz mnogo niže troškove transporta, nego što je to bilo preko drugog gasovoda, preko koga se do sada snabdijevala.

Podsjetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po teritoriji države.

"Samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati između 12 i 14 dolara", ukazao je Vučić i dodao da su to značajne uštede.

Kao povoljnu okolnost je ocijenio to što će Srbija naplaćivati tranzitnu taksu, koja će pomoći u isplati troškova izgradnje gasovoda.

Predsjednik Srbije je najavio razvoj sekundarnog gasovoda, odnosno da će gas biti doveden u mnoga mjesta u kojima ga nema, što bi dodatno moglo da privuče sve koji žele da otvore fabrike.

"Ovo garantuje izvjesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspjela da osigura snabdijevanje svoje teritorije", naveo je Vučić.

Najavio je i da će već sljedeće nedelje na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije i "Srbijagasa" razgovarati o tome na koji način da cijena priključka na gasovod za domaćinstva bude niža.

Vučić je rekao da će lokalnim samoupravama, koje naplaćuju takse za priključak, biti ukazano da su te cijene visoke, jer je želja države da se veći prihodi ostvare kroz naplatu korišćenja gasa, koji će biti dostupan većem broju domaćinstava.

Otvaranju gasovoda su prisustvovali direktor "Srbijagasa" Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, vojvođanski premijer Igor Mirović i bivši ministar energetike Aleksandar Antić.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kazao je da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa, navodeći da će se Srbija iz ovog gasovoda snabdijevati sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci.

"Sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu smo sigurni da su rasprodati 100 odsto svi transportni kapaciteti i u Srbiji i u Bugarskoj i u Mađarskoj, to znači da će gas iz ovog gasovoda trebati Evropi", rekao je Bajatović.

Istakao je da se već radi na planovima ubrzane gasifikacije Srbije, a radiće se i na projektu interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na izgradnji gasovoda Beograd- Banjaluka.

"Otvoriće nam se 'Horgoš', što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i vjerovatno Severnom toku 1 i 2", kazao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je istakao da su u gasovod ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Prema njegovim riječima, sve je urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno je sve što je tražila Energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saglasio se da je izgradnjom ovog gasovoda obezbedjena energetska bezbjednost Srbije.

"Završen je najvažniji dio jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbijediće stabilnost i samoj Srbiji. Daće mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infratsrutkure i potpuno će biti obezbjeđena energetska stabilnost i bezbjednost i stabilnost isporuke energenata", rekao je Harčenko.

Ukazao je da se izgradnja gasne infrastrukture potpuno uklapa u smjernice privrednog razvoja Srbije.

"Ovaj gasovod obezbjediće i energetsku sigurnost i šireg regiona, centralne Evrope", naveo je Harčenko.

Dodao je i da će gasovod pružiti dodatne mogućnosti Srbiji, kako bi postala još privlačnija za ulaganja, jer postaje i tranzitna zemlja za gas.

Gasovod "Turski tok", čiji je dio magistralni gasovod kroz Srbiju, projekat je ruskog "Gasproma" i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbjedi stabilno snabdijevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je ukupno 930 kilometara, sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka i Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj dio gasovoda nazivaju "Balkanski tok".

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Radovi na dionici gasovoda kroz Srbiju počeli su u maju 2019. godine, kao zamjena za "Južni tok" od koga se 2014. godine odustalo zbog političkih pritisaka EU na Rusiju.

U početku će u cijevima primarno biti ruski gas, ali će u budućnosti biti moguće snabdijevanje i iz drugih izvora.

Gasovod je dvosmjeran, što podrazumijeva da Srbije energent prima iz Bugarske i iz Mađarske.

Investitor je "Gastrans", zajedničko preduzeće "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma".

Očekuje se da gasovod pomogne da Srbija unaprijedi svoju energetsku bezbjednost, a stvaraju se preduslovi i da cijena gasa bude povoljnija za privredu i stanovništvo, dok će zemlja biti atraktivnija i za investitore.

Dačić: Istorijsko otvaranje gasovoda, prioritet države ekonomski razvoj

Predsjednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da je jutrošnje otvaranje gasovoda "Balkanski tok" istorijski dan za zemlju, jer to garanutuje energetsku bezbjednost i stabilnost, "tako da neće biti ni u jednom trenutku dovedeno u pitanje naše snabdijevanje gasom".

"Radili smo na ovome veoma predano posljednih desetak godina, predsjednik države Aleksandar Vučić i ja smo na stotine puta razgovarali o tome. Sjećate da sam ja bio premijer kada smo bili spremi da započnemo radove da se završi "Južni tok", ali je to Bugarska stopirala pod pritiskom Evropske unije što je za nas bio veliki bezbjednosni izazov, odnosno bilo je dovedeno u pitanje snabdijevanje gasom", rekao je Dačić za TV Prva.

Na pitanje o prioritetima u ovoj godini za Srbiju, on je naveo da se nastavi "putem ekonomskih reformi i jačanje ekonomske pozicije, kao i da su postignuti izvanredni rezultati u stabilizaciji ekonomskih prilika".

Prema riječima Dačića, kada je napravljena koalicija SPS sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića, 2012. godine, zatečena je situacija da je Srbija bila "maltene pred bankrotom".

Preporučujemo za Vas