Hrvatska: Oštećeno više od 2.000 objekata u zemljotresu kod Siska

Trenutno je stotinak policajaca raspoređenih po selima. Upozoravaju na informacije o navodnim krađama humanitarne pomoći iz vozila

12092 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema dosadašnjim procjenama, oštećeno je više od 2.000 objekata, obavljeno je 1.000 pregleda, a predato više od 5.000 zahjteva, prenijela je Hina.

Vatrogasni dom Sisak proglašen je neupotrebljivim, a sisački su vatrogasci odradili više od 2.500 intervencija i spasili više od 30 osoba ispod ruševina, pri čemu su tri vatrogasca lakše povrijeđena.

Na terenu je i HGSS čiji su potražni psi locirali šest zatrpanih osoba, dvije osobe su pronađene žive.

Trenutno je stotinak policajaca raspoređenih po selima. Upozoravaju na informacije o navodnim krađama humanitarne pomoći iz vozila.

Na području Sisačko – moslavačke županije trenutno je više od 1.500 pripadnika Civilne zaštite iz cijele Hrvatske.

"Na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju", istakla je županijska uprava na Tviteru.

Na potresom razrušenom području trenutno je 100 statičara, obavljeno je ukupno 1.000 pregleda, predato je više od 5.000 zahtjeva, saopšteno je u izvještaju o aktivnostima sistema civilne zaštite, prenosi N1.

Izvjestili su iz civilne zaštite danas i dodali kako se očekuje evakuacija stanovnika koji odustaju od spavanja u automobilima i ostalim improvizovanim objektima vlastite izrade.

Kada je riječ o epidemiji koronavirusa, obezbijeđeni se antigenski testovi za kampove u kojima su smještene evakuisane osobe u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom.

Tokom četvrtka, u kasarnii je pregledano 15 civila sa kritičnim bolestima i oni su prevezeni u bolnicu u Popovači. Najavljen je povratak štićenika iz doma za starije i nemoćne spremne u stacionar koji su statičari pregledali i koji je dobio upotrebnu dozvolu, uz prethodno sprovedene mjere dezinfekcije.