Hrvatski vatrogasci iz ruševina spasili 30 osoba

U intervencijama je svakodnevno učestvovalo više od 800 vatrogasaca, 220 vatrogasnih vozila i 11 potražnih pasa

10506 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vatrogasci iz gotovo cijele Hrvatske, koji pomažu vatrogascima iz Sisačko-moslavačke županije, u Petrinji, Glini, Sisku i okolnim naseljima već peti dan uklanjaju ruševine i direktno su spasili više od 30 ljudi, a trojica su vatrogasaca povrijeđena.

U intervencijama spašavanja ljudi iz ruševina, pri čemu su vatrogasci koristili potražne pse, spašeno je i izvučeno više od 30 osoba.

Intervencije su uključivale pretraživanje prostora, uklanjanje opasnih djelova građevina, uklanjanje dimnjaka, prekrivanje krovova, čišćenje puteva, označavanje opasnih mjesta, prevoz i dostavu potrepština, vode i ostalog nužnog, saopštila je u petak Hrvatska vatrogasna zajednica.

U intervencijama je na cjelokupnom području svakodnevno učestvovalo više od 800 vatrogasaca, 220 vatrogasnih vozila i 11 potražnih pasa, prenosi Hina.

Glavni vatrogasni komandir Slavko Tucaković istakao je i da je veliki broj intervencija zabilježen u susjednim županijama, a pogotovo na području Grada Zagreba. Posebno je zahvalio vatrogascima koji su uključeni u prikupljanje i dostavu pomoći i u pomoć stanovništvu kroz neoperativne vatrogasne aktivnosti te je zamolio građane za strpljenje.

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici ističu kako dojave o oštećenim objektima pristižu stalno.

Vatrogasni štabovi raspoređuju raspoložive snage prema prioritetima i prema raspoloživim snagama na terenu, a u saradnji s drugim službama.

"Molimo građane za strpljenje"

Javlja se problem jer građani zovu vatrogasce za intervencije koje nisu primarno vatrogasne prirode. Vatrogasne linije,193, su zakrčene pa postoji opasnost da informacije o pravoj opasnosti ne stignu na vrijeme do vatrogasaca.

"Molimo građane za strpljenje jer poziva imamo jako puno. Uklanjanje opasnih djelova objekata traje, a moramo preduzeti sve mjere kako ne bismo ugrozili građane ni vatrogasce na terenu. Svi primljeni pozivi građana biće riješeni", poručio je komandir Štaba za upravljanje vatrogasnim operacijama na područjima grada Petrinje i okoline Dario Gauš, iz riječke Javne vatrogasne jedinice.

"Da posao nije nimalo lagan te da su vatrogasci u stalnoj opasnosti, svjedoči podatak da su tri vatrogasca bila lakše povrijeđena. Takođe je zabilježen slučaj da su vatrogasci u jednom objektu pronašli eksplozivna sredstva, o čemu su obavijestili i pripadnike policije", saopštili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Podsjetili su da su lokalni vatrogasci odmah bili angažovani nakon prvog potresa, a direktna spašavanja građana krenula su nakon velikog potresa koji je pogodio to područje 29. decembra 2020.

Po naredbi glavnog vatrogasnog komandira Slavka Tucakovića na ispomoć u Petrinju je upućeno ukupno 339 vatrogasaca s 47 vatrogasnih i 42 transportna vozila te 11 potražnih pasa iz ukupno 11 vatrogasnih zajednica županija širom Hrvatske.

Prema Gradu Sisku su upućena ukupno 104 vatrogasca s 15 vatrogasnih i 13 transportnih vozila ukupno pet vatrogasnih zajednica županija širom države.

Takođe je angažovana i Državna vatrogasna intervencijska jedinica Hrvatske vatrogasne zajednice - Odjeljenja Šibenik, Zadar, Split i Dubrovnik, s ukupno 32 vatrogasca i četiri vatrogasna vozila te pet transportnih vozila.

Tokom 30. decembra 2020. upućene su dodatne vatrogasne snage te zamjena već aktiviranim vatrogascima iz osam županijskih vatrogasnih zajednica s ukupno 43 vatrogasca, 19 vatrogasnih vozila i dva transportna vozila.

Bonus video: