Plenković: Proglašavamo katastrofu na potresom pogođenom području

Plenković je rekao da su u zemljotresu povrijeđene 24 osobe, od kojih je njih 18 na bolničkom liječenju. Povrijeđena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo

8149 pregleda 34 reakcija 1 komentar(a)
Plenković i predsjednik Milanović u Petrinji, Foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/MO
Plenković i predsjednik Milanović u Petrinji, Foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/MO

Vlada će proglasiti katastrofu na područjima pogođenim zemljotresom i u ovoj situaciji niko neće ostati sam, poručio je na današnjoj sjednici hrvatske vlade premijer Andrej Plenković. Sjednica vlade počela je minutom ćutnje za osmoro mladih koji su tragično stradali u Posušju, u Bosni i Hercegovini.

Plenković je rekao da su u zemljotresu povrijeđene 24 osobe, od kojih je njih 18 na bolničkom liječenju. Povrijeđena su četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo.

"Tlo se i dalje trese, to smo vidjeli i jutros. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali moramo biti na oprezu", kazao je Plenković, kako prenosi HRT.

"Želim zahvaliti vojsci, Crvenom križu, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce, zajedništvo da se pomogne svima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni. Na terenu su i statičari, brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama koje su u kratkom roku dale podršku i dostavile ključne potrepštine. Od srca im u ime Vlade zahvaljujem", dodao je. Kazao je da je razgovarao s gradonačelnikom Petrijne Darinkom Dumbovićem: "On zna da smo uz građane Petrinje, biće još podrške", rekao je Plenković.

Stanje katastrofe je proglašeno na područjima Sisačko-moslavačke županije, djelovima Zagrebačke i Karlovačke, a odlučeno je i da se oformi štab za sanaciju.

"Pokazaćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu", kazao je Plenković.

Bonus video: