Istraga o poslijeratnoj gradnji u Petrinji

Proglašena katastrofa na zemljotresom pogođenim područjima u Hrvatskoj

8109 pregleda 4 komentar(a)
Oštećena kuća u selu Prokopa, Foto: Reuters
Oštećena kuća u selu Prokopa, Foto: Reuters

Vlada Hrvatske proglasila je juče katastrofu na područjima koje je prošlog utorka pogodio razoran zemljotres, dok je ministar građevine Darko Horvat najavio istragu o poslijeratnoj obnovi kuća u Petrinji.

„Prema podacima Seizmološke službe, tlo se i dalje trese. Zabilježen je velik broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da treba da budemo u strahu, ali svi treba da budemo na oprezu”, rekao je premijer Andrej Plenković. On je ocijenio da su sve službe od prvog potresa reagovale brzo. „Nema onoga ko se nije odazvao odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost”, istakao je Plenković i zahvalio se i svim državama na finansijskoj i svakoj drugoj pomoći. Uoči jučerašnje sjednice ministar građevine Darko Horvat je za Nova TV kazao da će biti sprovedena „istraga o obnavljanju kuća nakon rata koje su se urušile u potresu”.

On nije želio da odgovori na pitanje koga će i ko istraživati, niti da komentariše to što je sadašnji sisačko-moslovački župan Ivo Žinić bio zadužen za obnovu tog područja 1995. godine.

„Zazivati bilo čiju odgovornost sada je bespredmetno do trenutka dok ne budemo sigurni šta se događalo i ko su bili akteri”, rekao je ministar.

Arhitekta Ivan Križić rekao je za N1 da zakoni jasno propisuju način gradnje i da se loša gradnja u Petrinji nakon rata može nazvati samo kriminalom.

„Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih treba da reaguju službe zadužene za kriminal”, rekao je Križić.

U razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru, koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku, a čiji je epicentar bio kod Petrinje, poginulo se sedam osoba, a oštećeni su brojni objekti. Najteže je stradao centar Petrinje, ali i djelovi Siska, Gline i sela na tom području. Prema dosadašnjim informacijama, prijavljena je šteta na više od 13.200 objekata, ali i dalje stižu prijave građana.

Bonus video: