U Hrvatskoj umrle 53 osobe, 1.071 novi slučaj koronavirusa; Beroš: Smrt žene nema veze s vakcinom

Četvoro članova Nacionalnog štaba, među kojima su ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković i direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić danas su se na konferenciji za novinare vakcinisali protiv koronavirusa

7037 pregleda 2 komentar(a)
Beroš, Foto: BETAPHOTO
Beroš, Foto: BETAPHOTO

U Hrvatskoj je u posljednja 24 časa potvrđen 1.071 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrle su 53 osobe, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva je 5.908, medju njima je 2.390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 200.

U protekla 24 sata oporavilo se 1.009 osoba, a testirano je njih 6.602.

U samoizolaciji je 17.448 osoba.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da je 82-godišnja korisnica Doma za starije u Čakovcu preminula 28. decembra, dan pošto je primila vakcinu protiv koronavirusa, ali da njena smrt nema veze s vakcinom.

On je rekao da je obdukcija pokazala da nije bila pozitivna na koronavirus i da je umrla usljed zatajenja rada srca.

Beroš je rekao da je ona bila hronični bolesnik, da je bolovala od astme, angine pektoris i poremećaja gutanja - imala je sondu kroz nos, a uz to, nije samostalno hodala.

"S obzirom na to da u vakcini nema kontraindikacija, ustanovljeno je da ju je bilo potrebno vakcinisati. Komisija u Ministarstvu zdravstva nije našla da je uzrok smrti povezan s vakcinom. Ako se vakcinišu naši najugroženiji, uvijek postoji mogućnost da neko premine, a da to nije u vezi s vakcinom", objasnio je ministar.

Četvoro članova Nacionalnog štaba, među kojima su ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković i direktorka zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić danas su se na konferenciji za novinare vakcinisali protiv koronavirusa.

Beroš nije primio vakcinu, jer je nedavno preležao Kovid-19, ali je najavio da će se vakcinisati kad mu opadne stečeni imunitet, najverovatnije u naredna tri mjeseca.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da se ne razmišlja o popuštanju strogih epidemioloških mera iako se u Hrvatskoj bileži manji broj oboljelih nego u vrijeme njihovog uvođenja prije više od mjesec dana kada su, među ostalim, zatvoreni ugostiteljski objekti.

U Hrvatsku je juče stigla nova isporuka Fajzerove vakcine u 17.000 doza, pa se nastavlja vakcinisanje najugroženijih – medicinara koji rade s kovid pacijentima, kao i štićenika i zaposlenih u domovima za starije.

Vakcinacija je u Hrvatskoj počela 27. decembra, kada i u drugim članicama EU.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je koronavirus potvrđen kod 214.390 osoba od kojih se oporavilo njih 204.303, a umrlo 4.179.

Testirano je 1.041.678 osoba.

Bonus video: