Ivanov: Jedini način da se Makedonija vrati u normalu su ulazak u NATO i pregovori s EU

Govoreći o nasilnim događajima u parlamentu u aprilu, Ivanov je rekao da treba paziti da se pravda ne svede na politički revanšizam i ličnu osvetu
74 pregleda 2 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Đorđe Ivanov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.12.2017. 13:23h

Jedini način da se Makedonija vrati u normalu je da što prije uđe u NATO i dobije datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom, izjavio je danas makedonski predsjednik Đorđe Ivanov.

U godišnjem obraćanju poslanicima u Sobranju, Ivanov je rekao da Makedonija očekuje da Evropska unija potvrdi svoju politiku otvorenih vrata i počne pretpristupne pregovore.

"Makedonija zasluženo očekuje da na sljedećem samitu dobije neuslovljenu preporuku i početak pregovora za punopravno članstvo. Tim korakom Unija će de jure da prepozna ravnopravnu i partnersku poziciju naše države prema građenju ujedinjene, slobodne i mirne Evrope", rekao je Ivanov.

On je rekao da Makedonija u kontinuitetu pokazuje da je pouzdan strateški partner NATO i dodao da naredne godine Alijansa može da ispravi grešku iz 2008. i primi Makedoniju u članstvo.

"To je istorijska šansa da konačno završimo ono što smo počeli prije četvrt vijeka", rekao je predsjednik Makedonije.

Govoreći o nasilnim događajima u parlamentu u aprilu, Ivanov je rekao da treba paziti da se pravda ne svede na politički revanšizam i ličnu osvetu.

"Neophodno je da se utvrdi odgovornost za one koji su izazvali nasilje u Sobranju 27. aprila. Ko je postupio suprotno od Ustava i zakona mora da odgovara, ali odgovornost ne smije da se generalizuje", rekao je Ivanov.

Makedoniji je, dodao je, potrebna kultura političkog dijaloga, a zahtjev građana je pomirenje umjesto revanšizma. "Njihov zahtjev je i moj zahtjev", rekao je makedonski predsjednik, navodeći da je "medijski prostor u Makedoniji zagađen".

Prema njegovim riječima, Predlog zakona o jezicima koji je podnijela vladajuća koalicija i kojim se se proširuju prava albanskog jezika, predstavlja prijetnju za jedinstvo Makedonije.

"Ovaj predlog zakona krši najveći zakon države, a to je Ustav Republike Makedonije", rekao je Ivanov i pozvao na debatu koja bi dovela do sveobuhvatnog rješenja za unapređenja korišćenja svih jezika u Makedoniji.

Govoru predsjednika Makedonije u Sobranju prisustvovali su predstavnici Vlade, diplomatskog kora, pravosuđa i vjerskih zajednica.

Poslanici VMRO DPMNE, koji bojkotuju sjednice zbog pritvaranja šest njihovih kolega koji su učestvovali u nasilju u parlamentu, vratili su se danas da bi čuli govor Ivanova, koji je takođe došao iz te stranke, a bio je prisutan i novi predsjednik te partije.

Bonus video: