rama rekao da nema odobrenje da kaže ko je donator

Albanija počela vakcinaciju protiv koronavirusa, doze donirala država Evropske unije

"Pokazalo se da su strategija i smjer koje je EU postavila za investiranje u program kovaks (COVAX) neodređeni u vremenu. Da smo čekali kovaks, i dalje bismo čekali i niko ne zna koliko bi to trajalo", kazao je Rama

10664 pregleda 8 komentar(a)
Rama među prvima primio vakcinu, Foto: Shutterstock
Rama među prvima primio vakcinu, Foto: Shutterstock

Albanija je danas počela vakcinaciju protiv koronavirusa zahvaljujući donaciji 975 doza od neimenovane članice Evropske unije.

Vakcinu je među prvima primio premijer Edi Rama koji je rekao da "nema odobrenje" da kaže koja članica Unije je Albaniji dostavila prve vakcine.

Albanija će glavnu kampanju vakcinacije početi sljedeće nedjelje.

Rama, vakcinisan poslije direktora infektivnih klinika, rekao je da je primio vakcinu "ne samo da pokaže da je bezbjedna, nego i da je oružje za ubijanje nevidljivog neprijatelja".

Kao i nekoliko drugih država Zapadnog Balkana, Rama se požalio da je EU zapostavila region po pitanju programa vakcinacije.

"Pokazalo se da su strategija i smjer koje je EU postavila za investiranje u program kovaks (COVAX) neodređeni u vremenu. Da smo čekali kovaks, i dalje bismo čekali i niko ne zna koliko bi to trajalo", kazao je Rama.

Svjetska zdravstvena organizacija je pokrenula program kovaks radi obezbjeđivanja vakcine protiv koronavirusa za sve zemlje, kao i pravedne raspodjele vakcina među državama.

Vlada Albanije je naručila 500.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek, od kojih prvih 10.000 treba da stigne sljedeće nedjelje.

Osoblje četiri infektivne klinike prvo će biti vakcinisano, a zatim 23.000 preostalih zdravstvenih radnika u zemlji i osobe starije od 75 godina.

Vakcinacija u Albaniji nije obavezna.

U Albaniji je zaraza koronavirusom potvrđena kod više od 63.000 osoba, od kojih je umrla 1.241.

Preporučujemo za Vas