Rama: Da smo čekali Kovaks, ko zna koliko bi to trajalo

Rama, vakcinisan poslije direktora infektivnih klinika, rekao je da je primio vakcinu „ne samo da pokaže da je bezbjedna, nego i da je oružje za ubijanje nevidljivog neprijatelja

14912 pregleda 11 komentar(a)
Edi Rama se vakcinisao juče u Tirani, Foto: REUTERS
Edi Rama se vakcinisao juče u Tirani, Foto: REUTERS

Albanija je juče počela vakcinaciju protiv korona virusa zahvaljujući donaciji 975 doza od neimenovane članice Evropske unije. Vakcinu je među prvima primio premijer Edi Rama koji je rekao da „nema odobrenje“ da kaže koja članica EU je Albaniji dostavila prve vakcine.

Rama, vakcinisan poslije direktora infektivnih klinika, rekao je da je primio vakcinu „ne samo da pokaže da je bezbjedna, nego i da je oružje za ubijanje nevidljivog neprijatelja“.

Kao i nekoliko drugih država Zapadnog Balkana, Rama se požalio da je EU zapostavila region po pitanju programa vakcinacije.

„Pokazalo se da su strategija i smjer koje je EU postavila za investiranje u program Kovaks neodređeni u vremenu. Da smo čekali kovaks, i dalje bismo čekali i niko ne zna koliko bi to trajalo”, kazao je Rama.

Vlada Albanije je naručila 500.000 doza vakcine kompanija Fajzer i Biontek, od kojih prvih 10.000 treba da stigne sljedeće nedjelje.

Svjetska zdravstvena organizacija je juče ponovila molbe proizvođačima da obezbijede vakcine protiv kovida-19 za Kovaks program namijenjen siromašnim zemljama, a zvaničnici su kazali da nade za početak imunizacije u februaru zavise od pristupa zalihama.

Program Kovaks, koji podržavaju SZO, savez za vakcinaciju GAVI, i Koalicija za inovacije u epidemiološkoj pripravnosti, do sada je prikupila šest milijardi dolara i naručila dvije milijarde doza vakcina protiv kovida-19 uz opciju za još milijardu doza.

Nakon što su prve isporuke vakcina poslate u države poput Kine, SAD i Izraela, SZO strahuje da zbog nestašice zaliha 92 države sa slabim ili srednjim prihodima neće imati dovoljno doza ni za vakcinaciju medicinskih radnika.

„Očekujemo i uvjereni smo da bi u tim zemljama vakcinacija trebalo da počne u februaru“, kazao je vosoki savjetnik u SZO Brus Ajlvord na jučerašnjoj konferenciji za novinare. „Međutim, mi to ne možemo sami. Potrebna nam je saradnja proizvođača vakcina koji će kao prioritet postavati isporuku doza preko Kovaks programa“, kazao je Ajlvord.

Preko 40 država je počelo imunizaciju protiv kovida-19 vakcinama koje su proizveli Fajzer i BioNTek, Moderna, AstraZeneka, kao i vakcinama koje su razvijene u Rusiji i Kini.

„Skoro sve te vakcine, ili bukvalno sve, su otišle u države sa visokim prihodima“, kazao je Ajlvord. „Neophodno je da vakcine počnu da stižu u države sa niskim ili srednjim prihodima“.

Bonus video: