Dumbović: Zemljotres opet zatresao Baniju, pričinio materijalnu štetu

Velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela, ali i na zagrebačkom području

1901 pregleda 0 komentar(a)
Zemljotres u Hrvatskoj, Foto: Reuters
Zemljotres u Hrvatskoj, Foto: Reuters

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović izjavio je da je zemljotres magnitude 3,8 po Rihteru koji je jutros zatresao Baniju pričinio novu materijalnu štetu, ali da nije bilo povrijeđenih.

"Potres je pokazao svoju moć i sve što je preostalo u gradu, što ima za pasti, osjetilo se i čulo. Čuli su se crijepovi i ostaci crijepova i građa koji su padali po ulicama sa kuća", rekao je danas Dumbović u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu".

On je naveo da su teško stradale Glinska Poljana i okolna sela, gde je oštećeno mnogo kuća.

Područje centralne Hrvatske neprestalno podrhtava od razornog zemljotresa jačine 6,2 po Rihteru koji je 29. decembra pogodio to područje, a prethodio mu je dan ranije potres magitude 5,0 po Rihteru.

Poginulo je sedam osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela, ali i na zagrebačkom području.

Seizmološka služba Hrvatske saopštila je da je jutros u 5.44 zabilježen novi jači zemljotres magnitude 3,8 prema Rihteru, sa epicentrom deset kilometara sjeveroistočno od Gline, kod Glinske Poljane. Podrhtavanje se osjetilo i u Zagrebu.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević izjavio je danas u Saboru da je posle razornog zemljotresa 29. decembra u Baniji prijavljena šteta na 45.000 objekata.

Prema njegovim riječima, od prvog dana se radi na stambenom zbrinjavanju ljudi, pa se tako u kolektivnom smještaju nalazi oko 400 osoba, u stanovima i kućama koje je na raspolaganje stavila država 114 osoba, dok je na terenu postavljeno 500 mobilnih jedinica, s tim da se ne zna tačan broj dostavljenih preko privatnih donacija.

Bonus video: