obilježevanje godišnjice akcije Maslenica

Milanović i vojni vrh zbog ustaških obilježja napustili svečanost

Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u Zadru da osobe u odjeći s ustaškim obilježjima nisu bile dio protokola

11408 pregleda 117 reakcija 27 komentar(a)
Milanović, Foto: BETAPHOTO
Milanović, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao je danas učešće na obilježavanju 28. godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica pošto je utvrđeno da u službenom protokolu i među učesnicima svečanosti nalaze osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, objavljeno je u Zagrebu.

Pres služba hrvatskog predsjednika saopštila je da je predsjednik došao u Zadar na obilježavanje akcije, ali po opažanju da se među učesnicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića da je to "neprihvatljivo".

"Budući da je nakon toga utvrđeno da i u službenom protokolu obilježavanja učestvuju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je učešće u programu", istaknuto je u saopštenju.

Prema komandi predsjednika i vrhovnog zapovjednika, poslije prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga admiral Robert Hranj i svi vojni zapovednici.

Osobe koje su nosile ustaška obilježja su pripadnicima udruženja "Hrvatske odbrambene snage" (HOS) koji na svojim uniformama imaju ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Sekretar zadarskog udruženja HOS Ante Baraba Knez rekao je za N1 da su oni dio protokola kao i sva udruženja proistekla iz rata.

"Prilikom dolaska ovdje rečeno nam je da ljudi koji su u protokolu idu na polaganje vijenaca… Mi smo u protokolu kao sva udruženja Domovinskog rata. Nije bilo nikakvog vrijeđanja gospodina predsjednika, nije bilo ni u planu", rekao je on.

Jedan od pripadnika HOS rekao je da ih je Milanović "davno bacio u smeće".

Ministar odbrane Mario Banožić izjavio je u Zadru da osobe u odjeći s ustaškim obilježjima nisu bile dio protokola.

Slična situacija dogodila se i prošle godine kada je Milanović napustio skup na kojem je obilježavana 25-godišnjica akcije "Bljesak" u Okučanima, jer su osobe koje su nosile majice s natpisom "Za dom spremni" bile dio protokola.

Preporučujemo za Vas