zbog epidemije zabranjeno okupljanje više od pet ljudi

RSE: Policija u Beogradu zabranila skup podrške Navaljnom

Okupljenima je rečeno da je policija reagovala na poziv obezbjeđenja Hrama Svetog Save

3934 pregleda 7 komentar(a)
Navaljni, Foto: Beta/AP
Navaljni, Foto: Beta/AP

Policija je u Beogradu danas legitimisala okupljene na skupu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom i zatražila da se raziđu sa obrazloženjem da skup nije prijavljen.

Rečeno im je i da je zbog epidemije zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su organizatori skupa Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Novinskoj agenciji Beta su iz policije rekli da nemaju podatke o takvom okupljanju u Beogradu.

Na skupu podrške Navaljnom bilo je svega desetak građana koji su rekli za RSE da su se okupili spontano, preko društvenih mreža.

Skup je počeo ispred Hrama Svetog Save, gdje su policajci legitimisali nekoliko građana i zatražili potvrdu o prijavi skupa.

Okupljenima je rečeno da je policija reagovala na poziv obezbjeđenja hrama.

Učesnici skupa su potom otišli do obližnje Ambasade Rusije, gdje je ih je policija takođe legitimisala, a rečeno im je da prostor ispred Ambasade nije mjesto za okupljanje.

Rečeno im je da se raziđu, uz napomenu da će moći da održe skup onda kad bude bio prijavljen.

Nekoliko okupljenih je nešto dalje od Ambasade razvilo transparent "Sloboda za Navaljnog" kojima se širom svijeta traži da ruske vlasti oslobode opozicionara.

Protesti u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom su ovog vikenda širom Rusije i uhapšeno je više oko 850 demonstranata, među kojima i supruga Navaljnog, Julija.

Marševi su planirani u više od 90 gradova u Rusiji, a uprkos tome što je policija proteste proglasila ilegalnima i upozorila da će odmah biti suzbijeni, demonstranti su odlučili da nastave.

Uoči protesta, ruske vlasti su pritvorile saveznike Navaljnog i upozorile društvene mreže da uklone postove kojima se pozivaju ljudi da prisustvuju "nesankcionisanim" skupovima.

Okupljanja su planirana i ispred ruskih ambasada širom svijeta.

Grupa ruskih i crnogorskih državljana protestovala je u Herceg Novom zbog hapšenja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

Preporučujemo za Vas