"Ništa nije završeno dok sve nije završeno"

Lajčak ocijenio da bi razmjena teritorija Srbije i Kosova "bila veoma opasna"

Zamoljen da objasni protivljenje razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, Lajčak je odgovorio da su protiv toga bile zemlje regiona "jer strahuju da bi moglo izazvati događaje izvan svake kontrole"

20130 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO
Foto: BETAPHOTO

Razmjena teritorija Srbije i Kosova "bi bila veoma opasna", izjavio je izaslanik EU Miroslav Lajčak francuskom listu Mond (Le Monde).

Naveo je da je dijalog zastao zbog izbora na Kosovu, ali da je Evropska unija (EU) zadovoljna što je vraćeno ključno važno jedinstvo sa SAD u politici prema Zapadnom Balkanu.

"Ništa nije završeno dok sve nije završeno", rekao je Lajčak u vezi s ciljem da se u dijalogu postigne sveobuhvatni sporazum Beograd-Priština, ali je naglasio da ljudi u vladi američkog predsjednika Džozefa Bajdena zaduženi za Balkan "osjećaju istorijsku odgovornost zbog političke i ljudske angažovanosti svoje zemlje u tom regionu".

Specijalni izaslanik EU za dijalog je rekao da je EU ranije sarađivala s novim američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i zamjenikom sekretara za politička pitanja Viktorijom Nuland).

"Sa njima smo radili u prošlosti i znamo njihova mišljenja... Američko-evropsko jedinstvo je ključni činilac za uspjeh na Balkanu", rekao je Lajčak.

Na pitanje šta Srbija može očekivati kad se završi normalizacija odnosa s Prištinom, Lajčak je uzvratio da "i Srbija i Kosovo znaju da je preduslov normalizacija, ali EU je jasno obećala integraciju ako se ispune mjerila i sprovedu nužne reforme".

Lajčak je dodao da EU istrajava u politici proširivanja "ali ne treba vjerovati da će to doći automatski, zemlje na Zapadnom Balkanu moraju reformama u to ubjediti članice Unije".

On je naveo da je EU obnovila dijalog Beograd-Priština "ne tako što se krenulo u tehničke pregovore, već da bi se postigao sveobuhvatan i obavezujući sporazum".

"Nijedan problem ne smije biti ostavljen po strani, kao što je bio slučaj u prošlosti poput finansijskih potraživanja ili sporova oko imovine", kazao je Lajčak.

"Obje strane tačno znaju o čemu se pregovara", ali, kako je podvukao, "ništa nije riješeno dok sve nije riješeno".

Specijalni izaslanik EU je predočio da dijalog zasad nije moguć zbog predstojećih izbora na Kosovu i rekao:

"Nadamo se da ćemo na temelju onoga iz prošle godine nastaviti pregovore čim dođe do formiranja nove vlade (u Prištini)".

Zamoljen da objasni protivljenje razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, Lajčak je odgovorio da su protiv toga bile zemlje regiona "jer strahuju da bi moglo izazvati događaje izvan svake kontrole".

Uz to, Evropska unija je, po njegovim riječima, mnogo uložila u politiku "evropeizacije i uključivanja Balkana u evropsku porodicu, a to podrazumijeva izgradnju multietničkih demokratskih društava" te je "ponovno crtanje granica oprečno tom idealu i značilo bi da smo doživjeli neuspjeh", ukazao je Lajčak.

Na pitanje kako gleda na sve veći upliv Kine na Balkanu, rekao je da je EU najveći trgovinski partner, najveći investitor na Zapadnom Balkanu i tamo daje najveću pomoć.

"Zemlje tog regiona svoje sisteme usaglašavaju s evropskim standardima i sve dok je evropska perspektiva tog područja jaka, jasna i opipljiva, ne treba da se uzbuđujemo... Ne može da ponudi više od nas", zaključio je o Kini specijalni izaslanik EU.

Preporučujemo za Vas