Odgađa se popis stanovništva u Hrvatskoj: Razlog je koronakriza

U DZS još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, zavisiti od epidemioloških mjera i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva

4990 pregleda 13 komentar(a)
Zagreb, glavni grad Hrvatske, Foto: Shutterstock
Zagreb, glavni grad Hrvatske, Foto: Shutterstock

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekat popisa stanovništva u Hrvatskoj traju još od 2016. godine i još prije mjesec dana direktorica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković je pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme sprovode redovno, piše danas Jutarnji list.

Isto što i Brković, tvrdio je na televiziji N1 početkom decembra i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Hrvatske u čijem je resoru i popis.

No, popis stanovništva u Hrvatskoj neće početi kako je planirano 1. aprila, nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme, piše Jutarnji list.

Koordinator za popis stanovništva u DZS Damir Plesac kazao je u emisiji "Točka na tjedan" na televiziji N1 kako se radi o mjesecima i da je glavni razog - koronakriza.

U DZS još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, zavisiti od epidemioloških mjera i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva.

Jutarnji piše da je iz njegovih odgovora jasno da popis ne treba očekivati prije juna jer na pitanje voditeljke i urednice Nataše Božić Šarić "radi li se o sedmicama ili mjesecima odgode", Plesac odgovara kako se radi o "mjesecima".

Tako će popis biti nakon lokalnih izbora u maju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama - naprimjer Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivan Penava, upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.

Bonus video: