sporazumi o saradnji

Izrael i Kosovo uspostavljaju danas diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila, već što jevrejska država takođe nije priznavala Kosovo, ne željeći da podržava unilateralno proglašenje državnosti

3888 pregleda 97 reakcija 20 komentar(a)
Izrael i Kosovo, Foto: Shuterstock
Izrael i Kosovo, Foto: Shuterstock

Ministri spoljnih poslova Izraela i Kosova potpisaće danas na virutelnoj ceremoniji sporazume o uspostavljanju diplomatskih odnosa dvije zemlje, javljaju izraelski mediji.

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa, uključujući zatvaranje izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, onemogućila su uobičajenu ceremoniju, pa će Izrael prvi put virtuelno uspostaviti odnose sa nekom zemljom.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj Stubla i šef diplamatije Izraela Gabriel Aškenazi potpisaće sporazume o saradnji, jedan o uspostavljanju diplomatskih odnosa i drugi koji se odnosi na aktivnosti izraelske agencije za međunarodni razvoj Mašav, a onda će imejlom poslati jedno drugom kopije radi potpisivanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela. Ceremonija će biti završena otkrivanjem znaka postavljenog na ulazu u buduću ambasadu Kosova u Jerusalimu.

U ime SAD ceremoniji, koja će biti prenošena na Fejsbuk nalogu Ministarstva spoljnih poslova Izraela, prisustvovaće virtuelno i govoriti predstavnik Stejt departmenta za Balkan Metju Palmer.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jeruslimu i da će biti treća zemlja koja je to učinila posle SAD u Gvatemale.

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila, već što jevrejska država takođe nije priznavala Kosovo, ne željeći da podržava unilateralno proglašenje državnosti.

Izrael je strahovao da bi to stvorilo opasan presedan koji bi slijedili Palestinci, navode izraelski mediji i podsećaju da je odluka o priznanju donijeta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući u prisustvu tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Na tom sastanku je Beograd obećao da će preseliti svoju amabasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim što još nije učinjeno.

Trampova administracija je priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. i naredne godine u maju preselila svoju ambasadu u taj grad.

Preporučujemo za Vas