Vučić: Nova politika SAD o Kosovu nije prijatna

Bajden u pismu čestitki povodom Dan državnosti Srbije pozvao na priznanje Kosova

18760 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Međusobno priznanje ne stoji u aktu nijedne svjetske organizacije: Vučić, Foto: Reuters
Međusobno priznanje ne stoji u aktu nijedne svjetske organizacije: Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden uputio je juče pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čestitajući mu Dan državnosti i, između ostalog, pozivajući na sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje.

„I dalje ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja - uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, navodi se u pismu.

Sjedinjene Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje sa Srbijom, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti, naveo je Bajden.

„U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara“, navodi se u čestitki.

Reagujući na ovu poruku, Vučić je medijima u Beogradu kazao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Kosovom, ali da ga neće priznati. Predsjednik Srbije je kazao da međusobno priznanje ne stoji u aktu nijedne svjetske organizacije, dodajući da mu je jasno da je to nova američka politika.

„Mi razumijemo da je to nova američka politika. Bio je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje u Vašingtonu. Već sam jednom u lice rekao šta mislim o priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji“, istakao je Vučić. On je dodao da „nije prijatno“ što je jasno da će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.

Sa druge strane, Bajdenovo pismo je izazvalo poztivne reakcije u Prištini. Vršilac dužnosti premijera Kosova Avdulah Hoti zahvalio se Bjadenu i dodao da je pismo garancija za teritorijalni integritet Kosova.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Meljiza Haradinaj Stubla takođe je pozdravila “nepokolebljiv” stav SAD o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije.

Ona je ocijenila da je bez aktivne uloge Vašingtona “teško zamisliv” konačni sporazum sa Srbijom.

„Kao ministarka spoljnih poslova i dijaspore, neprekidno sam tražila aktivnu i odlučujuću ulogu SAD u konačnom dijalogu sa Srbijom. Samo uz učešće SAD, sa njihovim nepokolebljivim stavom da treba postojati uzajamno priznavanje, može se postići konačni sporazum koji bi doprinio miru i stabilnosti u regionu i šire”, navela je ministarka.

Bonus video: