U Srbiju dopremljeno 50.000 ruskih vakcina Sputnjik V; Lončar: Do sada vakcinisano 557.000 građana

Ocijenio je da ukoliko nastavi imunizaciju trenutnim tempom, Srbija može "prva da pobijedi pandemiju, da nastavi da jača ekonomiju i privlači investicije, i da učvrsti ulogu ekonomskog lidera u ovom dijelu Evrope"

8072 pregleda 13 komentar(a)
Sputnjik V, Foto: Shutterstock
Sputnjik V, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.02.2021. 10:59h

Kontigent od 50.000 ruskih vakcina Sputnjik V dopremljen je jutros na beogradski aerodrom Nikola Tesla.

Utovaru vakcina u Moskvi prisustvovao je ministar za inovacije i tenološki razvoj Nenad Popović koji je ocijenio da je dostava vakcina protiv koronavirusa "najčvršći dokaz bratskih odnosa dvije zemlje".

"Nijedna zemlja u Evropi nije dobila ovoliko vakcina iz Rusije koliko je dobila Srbija. U ovom trenutku, kada se i sama Rusija suočava sa poteškoćama da distribuira dovoljno vakcina po svojim regionima, ona pomaže bratskoj Srbiji i šalje vakcine kada su nam najpotrebnije", naveo je ministar a prenio njegov kabinet.

Ocijenio je da ukoliko nastavi imunizaciju trenutnim tempom, Srbija može "prva da pobijedi pandemiju, da nastavi da jača ekonomiju i privlači investicije, i da učvrsti ulogu ekonomskog lidera u ovom dijelu Evrope".

Po dopremanju na aerodrom Nikola Tesla, vakcine su transportovane u Institut Torlak odakle će biti distribuirane centrima za vakcinaciju širom Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je do sada 557.000 građana primilo prvu a neki i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Lončar je ocijenio i da je s obzirom na to da se ne smanjuje broj novozaraženih na dnevnom nivou, "jasno" da se mjere za suzbijanje epidemije ne poštuju dovoljno.

Obraćajući se novinarima na Institutu Torlak gdje je primio drugu dozu vakcine, Lončar je apelovao na građane da poštuju mjere i posle vakcinacije, navodeći da se bitka protiv virusa ne dobija poslije prve primljene doze.

Dodao je da će ukoliko građani budu disciplinovani i ako se nastavi sa postojećim tempom imunizacije, moguće do ljeta staviti epidemiju "pod kontrolu".

Bonus video: