Nova.rs: Izbor patrijarha SPC u Hramu, arhijereji će biti smješteni u "Hiltonu" - dvostruki presedan

Prema riječima sagovornika Nova.rs, hotel za smještaj vladika birali su episkop bački Irinej Bulović i episkop šumadijski Jovan

7192 pregleda 21 reakcija 22 komentar(a)
Hotel "Hilton" u Beogradu, Foto: Shutterstock
Hotel "Hilton" u Beogradu, Foto: Shutterstock

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je i definitivno da prihvati predlog prema kom bi izbor novog patrijarha SPC trebalo da bude održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Osim toga, odlučeno je i da arhijereji koji će učestvovati u izboru novog poglavara SPC budu smješteni zajedno u hotelu "Hilton" u centru Beograda, saznaje Nova.rs.

Prema navodima izvora Nova.rs iz Patrijaršije, ovakva odluka Sinoda predstavlja dvostruki presedan.

Hram Svetog Save u Beogradu
Hram Svetog Save u Beogradufoto: Shutterstock

Najprije, prema riječima njihovog sagovornika, izbor patrijarha će po prvi put biti obavljen ne samo izvan patrijaršijske saborske sale, nego i same Patrijaršije.

"Takođe, arhijereji koji će učestvovati u izboru po prvi put neće biti smješteni u kelijama, već će ovoga puta na raspolaganju imati luksuzne sobe u "Hiltonu". U pitanju je, kao što je poznato, jedan od najluksuznijih hotela u prijestonici. Lokacija je pretpostavlja se, izabrana i zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini Hrama", kaže on.

Prema riječima sagovornika Nova.rs, hotel za smještaj vladika birali su episkop bački Irinej Bulović i episkop šumadijski Jovan.

Ipak, odluka o Hiltonu i o Hramu kao mjestu izbora patrijarha nije donesena jednoglasno.

"Grupa episkopa je prije nekoliko dana uputila dopis Sinodu u kome protestuju zbog predloga da se Sabor održi van Patrijaršije i da vladike budu smještene u hotelu. Sveti arhijerejski Sabor je iznad Sinoda i stoga će tome odlučivati na početku zasijedanja. S druge strane, treba istaći da je episkop dabrobosanski Hrizostom, koji je do izbora patrijarha mjestobjustitelj trona SPC, indirektno ponižen ovom odlukom. On je, naime, jedini član Sinoda koji je bio protiv toga da se izbor Patrijarha vrši van Patrijaršije, i da se arhijereji smjeste u hotel. Jedini je glasao protiv tog predloga", kaže sagovornik Nova.rs.

Izbor za novog patrijarha SPC održaće se 18. februara u Beogradu.

Sabor, koji je planiran u maju, pomjeren je nakon smrti patrijarha Irineja u novembru prošle godine.

Prema saznanjima Nova.rs, kao najozbiljniji kandidati za tron SPC figuriraju episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika bački Irinej Bulović, episkop banjalučki Jefrem i mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Bonus video: