Vakcine podgrijavaju tenzije u regionu

Prve kontingent ruske vakcine stigao je prošle nedjelje, što je omogućilo početak imunizacije medicinskog osoblja u kovid bolnicama i na odjeljenjima u RS, prenio je Rojters

13597 pregleda 13 komentar(a)
Mađarska od juče prva članica EU koja koristi rusku vakcinu, Foto: Reuters
Mađarska od juče prva članica EU koja koristi rusku vakcinu, Foto: Reuters

Bosanskohercegovački zdravstveni radnici dobili su juče prvu dozu vakcina protiv kovida-19, a zvaničnici Republike Srpske su najavili masovnu imunizaciju za kraj mjeseca.

Prve kontingent ruske vakcine stigao je prošle nedjelje, što je omogućilo početak imunizacije medicinskog osoblja u kovid bolnicama i na odjeljenjima u RS, prenio je Rojters.

BiH je u januaru objavila planove za naručivanje ruskih i kineskih vakcina, strahujući da isporuke u okviru programa Kovaks i iz Evropske unije neće biti dovoljne i da će kasniti.

BiH, čiji drugi entitet, Federacija BiH, još nije dobio nijednu vakcinu, naručila je 1,2 miliona vakcina na osnovu Kovaks programa i skoro 900.000 od EU. Zvaničnici se nadaju da će prve doze stići kasnije ovog mjeseca.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, Vlado Đajić, je prva osoba u BiH koja je primila vakcinu protiv koronavirusa. Đajić je rekao da je osoblje UKC primilo vakcine iz prvog kontingenta od dvije hiljade doza Sputnjika V koji je stigao iz Rusije.

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, rekao je da očekuje prvi kontingent vakcina za 100.000 građana u drugoj polovini februara i početak masovne imunizacije ruskom vakcinom. Naručeno je 400.000 doza Sputnjika V, a Srbija je donirala vakcine za pet hiljada medicinskih radnika u RS, koji će je primiti u Srbiji, rekao je.

Premijer Radovan Višković je rekao da je RS putem Kompenzacionog fonda ispunila sve svoje obaveze i da se do kraja ovog mjeseca očekuje da iz Rusije stigne 200 hiljada vakcina. To će biti dovoljno za vakcinaciju i revakcinaciju stotinu hiljada stanovnika. On je istakao i da se sa kineskim predstavnicima vode sve potrebne aktivnosti kako bi RS nabavila i kineske vakcine, prenijela je Beta.

“Ne želim više da se bavim ni Kovaksom niti zajedničkim institucijama BiH, ali iz medija sam saznao da su se oni, kada su vidjeli da dobijamo vakcine iz Rusije, sad potrudili i poslali poruku da će oko 20.000 Kovaksovih vakcina stići u BiH, od čega je 40 odsto namijenjeno za RS”, naveo je Višković.

On je ponovio da će građanima biti omogućeno da biraju vakcinu, kao i da je vakcinacija besplatna i dobrovoljna.

U BiH je zabilježeno više od 125 hiljada slučajeva zaraze, a od kovida-19 je umrlo 4.868 osoba.

Na Zapadnom Balkanu, vakcinacija je u toku samo u Srbiji, koja je najavila da će do kraja godine stvoriti kapacitete za proizvodnju ruske vakcine. Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo još nisu dobili nijednu vakcinu.

Albanija je u četvrtak počela vakcinaciju zahvaljujući donaciji 975 doza od neimenovane članice Evropske unije.

Vakcinu je među prvima primio premijer Edi Rama koji je rekao da “nema odobrenje” da kaže koja članica EU je Albaniji dostavila prve vakcine.

Opozicija traži ostavku vlade Zorana Zaeva

Vlada Sjeverne Makedonije je juče saopštila da je isporuka osam hiljada Fajzerovih vakcina iz Srbije odgođena iz “tehničkih razloga” i da je potrebna dodatna dokumentacija, prenio je AP.

Primopredaja se očekivala u četvrtak, a ceremoniji na prelazu Tabanovce trebalo je da prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glavna opoziciona stranka VRMRO-DMPNE je pozvala vladu da podnese ostavku nakon najnovijeg odgađanja, dodajući da je premijer Zoran Zaev bio primoran da “moli” druge države za vakcine.

“Odgađanje je najnoviji primjer Zaevljeve nesposobnosti,” saopštila he VMRO-DMPNE.

Sjeverna Makedonija očekuje 840.000 doza iz Kovaks programa, a ranije ove nedjelje, vlasti su potpisale sporazum o nabavci 200.000 vakcina kineskog Sinofarma, kojima bi krajem mjeseca trebalo da počnu kampanju imunizacije.

U Sjevernoj Makedoniji je zaraženo više od 96.000 osoba, a umrlo je skoro tri hiljade.

Preliminarno odobrena proizvodnja Sputnjika V u Srbiji

Komandant beogradske vojne bolnice Karaburma, Ivo Udovičić, rekao je juče da je epidemiloška situacija u Srbiji “teška” jer se “opet bolnice pune kovid-pacijentima” i jer su se građani “opustili” - slabije se pridržavaju propisanih sanitarnih mjera.

Epidemiolog Predrag Kon je kazao da se uveliko razmišlja o zaoštravanju epidemioloških mjera, prenijela je Beta.

U Srbiji je vakcinisano više od 700 hiljada građana.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je nakon posjete ruskih stručnjaka Institutu Torlak, da je prva faza proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, preliminarno odobrena. On je kazao da bi ta faza proizvodnje uključivala transport supstance iz Rusije, punjenje ampula u Institutu Torlak, kao i pakovanje i distribuciju u Srbiji i regionu.

“Po ocjeni ruskih stručnjaka, taj proces može da se realizuje u naredna dva do tri mjeseca”, naveo je ministar.

Dodao je da druga faza proizvodnje vakcina na Torlaku podrazumijeva dolazak nove grupe stručnjaka iz Rusije.

“U narednih 10 do 15 dana očekujemo dolazak ruskih stručnjaka čija je ekspertiza ‘duboka proizvodnja’ i razvoj vakcine od najranije faze, kako bi sa specijalistima Instituta Torlak opredijelili sve one tehnološko-tehničke kapacitete koji su potrebni za proizvodnju ove vakcine u Srbiji”, rekao je ministar.

U Hrvatskoj elita preko reda

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite našao se na meti kritika javnosti pošto su mediji otkrili da su protiv koronavirusa preko reda vakcinisani mnogi pripadnici političke i društvene elite dok se zemlja suočava s nedostatkom vakcina.

Zbog vakcinisanja preko reda, ujedinila se opozicija i zatražila ostavku kompletnog Nacionalnog štaba.

U Hrvatskoj još nije završena prva faza vakcinisanja prioritetnih osoba, u koje spadaju medicinski radnici i oni u domovima za starije. Od početka epidemije, potvrđeno je 237.080 zaraženih, od kojih je umrlo 5.282.

Broj zaraženih u istočnoj Evropi premašio 10 miliona

Broj zaraženih kovidom-19 u istočnoj Evropi juče je premašio deset miliona, prema procjeni agencije Rojters.

Od početka pandemije, zemlje tog regiona su prijavile više od 10, 02 miliona slučajeva i 214.691 smrtnih ishoda. Međutim, dnevni prosjek novih slučajeva je opao za oko 31 odsto u posljednjih 30 dana, u poređenju sa prethodnih 30 dana.

Rusija ima najviše slučajeva u regionu i u ponedjeljak je postala prva evropska zemlja koja je premašila četiri miliona. Ona je takođe prijavila najviše smrtnih slučajeva u istočnoj Evropi - 79.194, prema podacima britanske agencije.

U Rusiji, Poljskoj, Češkoj Republici, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Bugarskoj, do sada je obavljeno oko 4,5 miliona vakcinacija, prema podacima njihovih ministarstava zdravlja.

U Rusiji je dato najmanje milion doza i uz pretpostavku da su svakoj osobi potrebne dvije, to je dovoljno za imunizaciju oko 0,3 odsto stanovništva, prema Rojtersovoj analizi.

U pandemiji od koje je umrlo više od 750 hiljada ljudi samo u Evropi, odgađanje isporuke koje su objavili proizvođači AstraZeneka i Fajzer, ugrozilo je cilj Evropske unije da do ljeta vakciniše 70 odsto odraslih.

Mnoge države istočne Evrope su se okrenule snabdjevačima iz Kine i Rusije. Mađarska je juče postala prva članica EU koja koristi rusku vakcinu Sputnjik V. Češki premijer Andrej Babiš je u srijedu rekao da će ta država čekati da Evropska agencija za ljekove (EMA) odobri rusku vakcinu.

Ukrajina, koja je registrovala više od 1,2 miliona slučajeva zaraze i 24.058 smrtnih slučajeva, već je pristala da kupi kontingent vakcina iz Kine i očekuje da dobije makar osam miliona doza na osnovu Kovaks programa.

Ta država je već obezbijedila 12 miliona vakcina od indijskog Serum instituta koju su proizveli AstraZeneka i Novavaks.

Bonus video: