"postoje indicije da se pritisci na vladike vrše već mjesecima"

Đorđević: Vučiću treba patrijarh koji će ćutati, pokušava da se obračuna sa nasljeđem Amfilohija

"U Patrijaršiji ima sasvim dovoljno prostora da se organizuje skup na kome će učestvovati oko 40 episkopa, čak i sa poštovanjem svih epidemioloških mjera", naveo je Đorđević u pisanoj izjavi, ocjenjujući da je riječ o "namjeri da se prati i kontroliše proces izbora"

11281 pregleda 235 reakcija 9 komentar(a)
Đorđević, Foto: BETAPHOTO
Đorđević, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas da informacija da će se zasjedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojem se bira patrijarh, održiti u hramu Svetog Save "izaziva sumnju, budući da će to biti prvi put da se održava van Patrijaršije".

"U Patrijaršiji ima sasvim dovoljno prostora da se organizuje skup na kome će učestvovati oko 40 episkopa, čak i sa poštovanjem svih epidemioloških mjera", naveo je Đorđević u pisanoj izjavi, ocjenjujući da je riječ o "namjeri da se prati i kontroliše proces izbora".

On je rekao da je kripta Hrama u "potpunosti pokrivena kamerama i to otvara mogućnost pritiska na vladike", kao i da "postoje indicije da se pritisci na vladike od strane režima vrše već mjesecima – prvo od strane Nikole Selakovića kao izaslanika vlasti, a zatim i od (predsjednika Srbije Aleksandra) Vučića lično".

"Jasno je da je Vučiću potreban patrijarh koji će ćutati na dolazeći sporazum Srbije i takozvanog Kosova, kojeg nema bez podrške crkve. Režimu se sve kockice slažu za taj potez: imaju zapadnu podršku, jednopartijski parlament, rascjepkanu opoziciju, prorežimsku desnicu pod kontrolom, ućutkane medije, SANU (Srpska akademija nauka i umjetnosti) čiji predsjednik podržava sporazum. Još samo crkvu da uzmu pod šapu i moći će da izvedu tu veleizdaju", naveo je Djordjević.

On je dodao i da Vučić u SPC pokušava da sprovede "nastavak obračuna sa nasljeđem pokojnog mitropolita Amfilohija, koji je predstavljao "duh crkve koja se ne pokorava silnicima ovog svijeta". "Zbog toga se Amfilohije za života, a danas i njegovi preostali sljedbenici među vladikama, nalaze na meti stravične kampanje prorežimskih medija i tabloida", rekao je Đorđević, prenio je pokret Oslobođenje.

Preporučujemo za Vas