Hrvatski ministar zdravlja: Zasad nemoguće reći da je kod nas stigao brazilski soj koronavirusa

Beroš je objasnio da je razgovarao s kolegama na Institutu i da mu je rečeno da je "sekvencioniranje cijelog genoma virusa u postupku i da će cijelu informaciju imati za nedelju dana"

10929 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas povodom informacije da je u Hrvatskoj identifikovana prisutnost mutacije brazilskog soja koronavirusa, da stvari nisu jednostavne i da za sada nije moguće pouzdano utvrditi o kojem je soju reč.

"Na Institutu 'Ruđer Bošković' detektovana je jedna od mogućih mutacija koje karakterišu ne samo brazilski, nego i južnoafrički i britanski soj virusa", rekao je Beroš novinarima u Zagrebu.

Beroš je objasnio da je razgovarao s kolegama na Institutu i da mu je rečeno da je "sekvencioniranje cijelog genoma virusa u postupku i da će cijelu informaciju imati za nedelju dana", prenijela je N1 televizija.

"Brazilski soj je ekvivalent britanskom soju, a manje je virulentan u odnosu na južnoafrički. Ali, u ovom trenutku nemoguće je reći o kojem se od ta tri soja radi, možda je to određena hrvatska varijanta mutacije virusa", rekao je ministar.

Beroš je istakao da nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na egzaktnije širenje epidemije.

"Nadam se da neće biti ništa važno, svakoj takvoj mutaciji treba posvetiti određenu pažnju, ali bez senzacionalizma", istakao je ministar.

Naučni tim Laboratorije za naprednu genomiku Instituta "Rudjer Bošković", pod vođstvom Olivera Vugreka, objavio je danas da je identifikovao prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj.

Kako je saopštio Institut, od ukupno 50 analiziranih uzoraka prikupljenih u poslednja tri mjeseca, tim pod vođstvom Olivera Vugreka, pronašao je u jednom uzorku iz Zagreba mutaciju u proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno varijanti B.1.1.28.

Bonus video: